Tatăl și fiul școlar

T

Dacă vă doriți ca fiul dvs. să aibă încredere și să vi se deschidă în conversații mai intime, va trebui să cunoașteți personajele și povestea vieții lui. Dacă are de gând să vă povestească despre problemele de la școală, va trebui să puteți să îi ziceți: „Îmi pare rău că urăști biologia. Credeam că te înțelegi cu dl Miller mai bine decât astă-toamnă.“ Și apoi el v-ar spune: „Păi o vreme chiar ne-am înțeles mai bine. Dar acum iarăși s-a stricat treaba între noi.“ Dar dacă nu știți cum îl cheamă pe profesorul de biologie și nu știți nici ce experiențe a avut băiatul cu el la ore, când va începe să vă vorbească o să-i ziceți: „Nu crezi că ar trebui să faci ce-ți cere profesorul de biologie?“ Atunci, în loc de răspuns, o să vă alegeți cu o privire cu subînțeles, mută de la fiul dvs., care își va zice în sinea lui: „De ce-mi spune să fiu mai atent la profesorul de biologie? Nici măcar nu știe cum îl cheamă! Habar nu are cât de rău poate să fie! Nu știe nimic!“ Dar fiul dvs. vă iubește și nu vrea să vă spună în față toate lucrurile astea.

Ce s-ar întâmpla dacă ați ști răspunsul la toate aceste întrebări și, totuși, fiul dvs. ar refuza în continuare să vă vorbească despre ce se petrece în sufletul lui? E posibil să creadă că un băiat puternic nu trebuie să își arate slăbiciunile în fața tatălui său. Poate că vrea să credeți despre el că este capabil, iar atunci își împărtășește fricile și nevoile mamei lui, despre care știe că îl va înțelege. Deseori băieții se tem că tații lor nu vor înțelege sau nu vor tolera slăbiciunile fiilor pentru că, la rândul lor, nici tații nu se arată în fața fiilor nesiguri și vulnerabili. Când i-ați povestit ultima oară fiului dvs. despre o luptă pe care o duceți sau despre o nereușită din viața dvs.? Știe că lucrurile nu merg întotdeauna bine la serviciu? Cunoaște vreun detaliu legat de asta? Tații au tendința să se arate fiilor ca niște ființe puternice, iar fiii au tendința de a fi oglinda acestei imagini. Tații nu își împărtășesc problemele sufletești, iar fiii lor îi imită.

(Din volumul Despre băieți. Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări referitoare la cum să crești un băiat, de Michael Thompson, Humanitas, București)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.