Despre Amos Oz am scris AICI și AICI. Atunci insistam asupra unor preconcepții ale laureatului Nobel pentru literatură, dar și pe larghețea sufletului său. Primul eseu era scris înainte de vizita la București, cel de-al doilea erau rostiri ale scriitorului din timpul vizitei.
Acum, stimulat de un articol apărut în Historia (numărul curent), revin cu câteva citate pline de forță, care-l confirmă pe Oz pe mai multe planuri. După cum veți observa, avem aici un om de mare calitate, dar și un intelectual cu multiple deschideri. Deși israelian încercat de tăvălugul istoriei, deși poartă amprenta unei suferințe strămoșești, el reușește să-și depășească pulsiunile. Scriitura sa joacă un rol terapeutic și-l plasează într-o categorie parcă tot mai restrânsă.
Aș începe cu o declarație de scop:
Dacă am de ales între două opțiuni, prima fiind să mă alătur primei misiuni spre Planeta Marte, și a doua, să petrec 24 de ore sub forma unei muște așezate pe peretele din casa unei familii, orice familie, eu aș alege să fiiu musca și nu astronautul. În primul rând, e mai sigur; în al doiea rând, e mult mai interesant. Asta este ceea ce sunt eu în romanele și povestirile mele: o muscă pe peretele unei familii.
Urmează o destăinuire din culisele vieții de scriitor:
Când scriu un roman c âteodată îmi pare rău de mine însumi. Mă chinui uneori și două ore să aleg un cuvânt care să-l plasez la locul potrivit în propoziție; și nimeni n-o să observe… Nu vor observa decât dacă acel cuvânt e greșit. E ca în muzică, ca într-un recital; nimeni nu acordă atenție unei singure note dintr-un recital decât dacă acea notă e falsă. Așa că eu muncesc din greu ca munca mea să nu fie observată.
Și, în fine, o (ne)angajare în plan socio-politic:
Eu îmi împart viața, îmi împart timpul între scris și activitate politică; niciodată nu le amestec. N-am scris niciodată un roman sau o poveste ca să exprim un punct de vedere politic. Am s-o spun altfel: de fiecare dată când sunt de acord cu mine în proporție de sută la sută scriu un articol furios; atunci când există un dezacord, când aut mai mult de o voce în mine știu că am rămas însărcinat cu o poveste.
Încă o mențiune. Amos Oz este membru activ în organizația Shalom Achshav – Pace acum. De pe această poziție, el susține soluția bistatală, adică Palestina învecinată cu Israelul. Pentru această atitudine militantă primește apostrofări de la unii conaționali și nu numai. Se profilează totuși ca un gânditor profund și neobosit.