Rugăciunea lui Isus la RVE

R

Începând de azi, la Radio Vocea Evangheliei Oradea, se va transmite seria de predici intitulată Rugăciunea lui Isus (Ioan 17). Ca de obicei, mesajele pot fi ascultate în fiecare joi la ora 9.00 (reluare, 21.00). 

Rostită imediat după prezicerile făcute ucenicilor, dar înainte de Patimi, Rugăciunea lui Isus ne spune foarte mult despre El. Este un fel de ultimă tușă pe marele tablou al vieții Sale pământești. După ce se adresează Tatălui în ceea ce-L privește (vers. 1-5), Domnul este preocupat îndeaproape de ucenici (vers. 6-19). Apoi, printr-o mișcare specială, Rugăciunea ajunge până la noi, adică la Biserica ce urma să se nască (vers. 20-24). Privită mai în detaliu, asistăm aici la Rugăciunea de Mare Preot a lui Isus – cum a fost numită începând din primele secole – dar și la Rugăciunea de consacrare a ucenicilor. Domnul nu se roagă, în utlimă instanță pentru El (așa cum făcuse în Ghetsimani), ci pentru ucenici. Ei rămâneau în lume, așa că ei aveau nevoie de forțe proaspete. Aveau nevoie de coeziune și o trimitere clară.

Marile teme ale Rugăciunii sunt: proslăvirea, cunoașterea, unitatea, sfințenia, trimiterea, protecția și prigonirea. Le alocăm o predică fiecăreia, încercând să înțelegem dorința inimii lui Isus. Toate au, în definitiv, legătură cu ucenicii Săi. Peste veacuri, toate acestea au legătură cu noi, ca și continuatori ai lucrării Sale. Dacă Domnul a fost preocupat de ei, înseamnă că a fost preocupat la un înalt nivel de Biserica Sa. Nu-I este indiferent cum merge ea și nici care-i este prestanța în fața lumii. În condiții de adversitate, ea trebuie să strălucească precum un far în noapte. Ei bine, în fața unei asemenea provocări, Rugăciunea lui Isus pune jaloanele potrivite și trasează direcția.

Fie ca și aceste mesaje să atingă inimile ascultătorilor. Ce bine ar fi să ne miște și pe noi la fel de mult cum i-a mișcat pe cei 12. Cred că avem nevoie de o asemenea revoluție sufletească. Avem nevoie de El și, implicit, unii de alții.

comentarii

 • Pe la minutul 26 al predicii dvs despre Rugaciuneq D-lui Isus, ati afirmat: „Cand Ii cere proslavirea, cand stie ca evenimentele care vor urma vor atrage din partea Tatalui o atentie speciala, mai ales de la Inviere pana la Inaltare, atunci Isi sa seama si recunoaste in mod deschis, plenar, intru incurajarea ucenicilor, ca El a avut autoritate, autoritate pe care El o va relua in Marea Trimitere….”

  GRESIT! Isus a STIUT si a afirmat de la inceput ca avea autoritate data de Tatal!! A afirma ca Isus Si-a dat seama atunci ca El avea autoritate, inseamna implicit si a afirma (precum NT Wright in „Mesia”) ca Isus nu a stiut de la inceput de identitatea si de misiunea Sa, ci ca le-a descoperit pe parcurs! CEEA CE ESTE GRESIT! deoarece Isus stiut de la inceput cine era, ce avea de facut, ce detinea, ce acord cu Tatal a avut… si a afirmat chiar in cateva ocazii aceste lucruri…

  legat de ultima mea afirmatie de mai sus, alta rectificare se impune… ati mai spus putin mai inainte de afirmatia dvs redata mai sus: „Proslavirea certifica autoritatea pentru ca niciodata, pana in acest punct, Domnul Isus nu a mai afirmat acest lucru in mod explicit…” Cum ramane insa cu Ioan 10:18? sau cu Luca 5:24?

  • E doar o problemă de interpretare și nuanță. Afirmațiile tale sunt, într-adevăr, adevărate, numai că eu nu m-am gândit la acea erezie pe care mi-o pui în cârcă. Afirmația mea (de la minutul 26) poate fi inexactă, dar nici pe departe nu susțin ce ai spus tu.
   În fine, nu polemizez cu tine. E internetul plin de predici, îmi pare rău că ai avut un moment de rătăcire ascultând predica mea (mai ales la minutul 26). Ești mult deasupra oricărui mesaj de acest fel, așa că reorientează-te.
   Cu bine.

   • Domnule pastor, nu fiti nici arogant, nici ironic!
    Ce am spus nu a fost judecata, nici polemizare, ci doar s-a impus o rectificare…caci toti gresim…nu am facut-o cu scop rau, de care ma banuiti degeaba…
    faptul ca va ascult, este deoarece vad in dvs un om citit… si chiar imi doresc sa aveti taria sa corectati unde gresiti, fara sa o luati in nume de rau, ca pe o polemica, ca pe o jignire, ca pe o judecata!
    V-ati exprimat gresit…si ati facut-o public…iar eu vreau sa nu va percep ca pe un om usuratic care aduce mesaje cu greseli!
    Iar de erezie NU v-am acuzat…

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.