Recursul la Scriptură și credință

R

biserica-lui-hristos-500x600

Cine frecventează biserica este preocupat de soarta ei. Într-o variantă locală inițial, apoi globală, fiecare credincios are în minte atât propria comunitate de credință, cât și Biserica Universală a lui Hristos. Observând lumea din jur, spiritul degradant al societății, oricare își pune problema viitorului. Este făcută Biserica Domnului dintr-un material suficient de rezistent pentru a face față? Găsesc slujitorii din prima linie strategia ce mai adecvată pentru a învinge în marele război? Suntem suficient de uniți și curajoși pentru a nu ne lăsa intimidați de ceilalți? Iată întrebări firești, uneori supărătoare, care-i frământă în special pe liderii creștini, dar nu numai.

Într-un efort conjugat, editura Pleroma (a Institutului Teologic Penticostal din București) și Scriptum (Oradea) ne oferă o carte proaspătă pe acest subiect: Biserica lui Hristos: mărturie, înnoire și echilibru duhovnicesc. Volumul este, de fapt, o trilogie, reunind trei lucrări publicate în următoarea ordine: Echilibrul spiritual: recuperarea promisiunii (1994); Înnoire spirituală: suferința și slava (1998) și Revendicarea mărturiei: istorisirea personală și istorisirea creștină (2002). Toate sunt semnate de teologul penticostal R. Lamar Vest, cu mențiunea că al treilea tratat este semnat împreună cu Steven J. Land.

Cele trei tratate sunt aranjate în ordinea inversă decât cea în care au apărut. Cititorul este astfel invitat să treacă astfel dincolo de cumpăna dintre secole și să urmărească gândirea autorilor (în special a lui Lamar Vest), precum și soluțiile pe care le propun. În principiu, avem în față o radiografie a Bisericii în general și a penticostalismului în special. Derapaje trecute și prezente sunt identificate cu minuțiozitate, apoi prezentate într-o manieră cât se poate de tranșantă. Îmi place stilul direct la care recurg autorii volumului, însă niciodată fariseic sau jenant. Se pleacă de la premisa că fără un diagnostic valabil, orice tratament ar fi ineficient, ba chiar nociv.

De asemenea, odată cu analiza, ni se propun soluții. Bine argumentate scriptural, acestea se pliază logic în demersul fiecărui capitol. Fiecare pagină este străbătută de autoritatea Scripturilor, iar acest recurs se face într-o manieră cu adevărat creativă. Textele și personajele aduse în discuție au parte de un tratament hermeneutic just, iar aplicația se construiește corect. Autorii evită cu totdinadinsul clișeele și chestiunile irelevante. Mituri cărora încă le suntem tributari sunt dărâmate fără milă, opinii frivole și partizane sunt înlăturate fără echivoc.

Lecturând pagină după pagină, am avut impresia sănătoasă a unei reconstrucții. Ca slujitor, un astfel de demers este purificator. Pojghița inerentă a activismului se desface, făcând loc adevăratelor valori și preocupări. Interpretarea spirituală (a se citi pneumatologică) a slujirii este o stringență a Bisericii de azi. Față în față cu ocultismul înconjurător, cu relativismul și fragmentarismul din societatea, Biserica trebuie să acționeze cu îndrăzneală și călăuzire.

Orice slujitor poate să privească această carte ca pe o șansă. Se poate simți invitat la un seminar în care lideri cu experiență îi povățuiesc pe cei interesați. Credincioșii laici, care doresc să-și trăiască viața spirituală la cote maxime, pot găsi aici încurajare și învățătură. Cartea este provocatoare pe multe planuri și are capacitatea de-a te pune pe gânduri, oricine-ai fi. Este scrisă cu argument, dar și cu inimă de păstor. O recomand cu urgență și căldură!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.