Războiul cu tastatura: ultima redută

R

O carte mare se scrie cu un pix ieftin obișnuia să spună Constantin Noica. Avem aici o antiteză ușor filozofică între unealtă și spiritul uman. Inspirația este decisivă, dorea să ne transmită maestrul. Și totuși iată că lucrurile s-au schimbat. Pe lângă pixurile de marcă (unele exorbitant de scumpe), avem și ultima găselniță: pixul Echo Smartpen. Delicat și chiar atrăgător; cu niște curbe fine, dar totuși cu personalitate, pixul cu pricina încearcă să concureze omniprezenta noastră tastatură. Bătălia se anunță destul de mare, iar în curând – se hazardează producătorii – oamenii vor trece pe noul sistem.

Va fi sau nu așa… vom vedea. Cert este că după tocul cu cerneală, penița stiloului (chinezesc, pe vremea mea) și tastatura calculatorului, iată-ne în fața unei noi provocări. Să nu ne înșelăm însă: pixul cu pricina este inteligen, nu și inspirat. Nu știu de ce dar am impresia că tehnologia crește invers proporțional cu inspirația. O fi știut el Noica ceva… A avea condei nu se referă la Smartpen, ci la o scriitură atinsă de aripa geniului. Toate sunt bune, dacă le putem pune în slujba de fond.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.