Frații Ridderbos

F

H. N. Ridderbos și N. H. Ridderbos au fost doi dintre cei mai mari bibliști ai secolului trecut. Născuți amândoi într-o familie luterană norvegiană, cu o diferență mică de vârstă, frații Ridderbos au avut un tată înțelept. Pastor și comentator al Scripturii, tatăl lor a reușit să le inducă astfel de preocupări încă de mici. Pe măsură ce copiii creșteau, ei dovedeau o apetență specială pentru studiile de acest gen.

Primul, H. N. Ridderbos, a trăit nu mai puțin de 98 de ani (1909-2007) și a marcat studiile noutestamentare într-o manieră decisivă. A scris zeci de cărți cu o aplecare specială asupra învățăturii lui Isus și a apostolului Pavel. Deși nu avem până în prezent nimic în românește, probabil că editorii noștri se vor gândi la acest nume. Modul în care autorul a reușit să explice învățătura Noului Testament a fost impresionant. Exeget de sistem, el nu s-a mulțumit cu variațiuni pe aceeași temă, ci a purces la o analiză de ansamblu asupra revelației scripturale.

Al doilea, N. H. Ridderbos, a devenit profesor de Vechiul Testament la Free University din Amsterdam în anii 50. Editura Logos (colecția Peregrinul) a făcut un pas editorial de apreciat. Publicând în condiții grafice excelente Revelația originilor, a pus la dispoziția publicului românesc o carte prețioasă. Aici autorul face o apologie a creaționismului, dar pornind de la textul Scripturii și întorcându-se mereu la el. Desigur că au mai rămas încă alte cărți ce-și așteaptă editorii. Studii aprofundate asupra Pentateuhului, analize asupra genurilor literare ale Vechiului Testament, interpretarea anumitor pasaje cu grad înalt de dificultate și multe altele. Virtuozitatea teologică a acestui autor este cu adevărat debordantă.

În felul acesta, numele de familie Ridderbos a devenit sinonim cu cercetarea biblică. Povestea fraților Ridderbos m-a impresionat de îndată ce am aflat-o. Ce înrâurire poate avea un părinte în mințile fiilor lui?! Apoi, ce satisfacție culege acel părinte după ce-și vede copiii la lucru?! Este cred un bun exemplu de inteligență și sârg. Avem nevoie modele și de mentori. Dacă se întâmplă ca aceștia să fie din familie, cu atât mai bine. Receptivitatea noastră, asociată cu munca asiduă, ne vor străjui drumul spre succes. Temerar să pășim înainte. Dumnezeu ne va priveghea umblarea și ne va impulsiona mereu.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.