Dumnezeu și Sionul la RVE

D

Începând de mâine, 31 martie, se va transmite la Radio Vocea Evangheliei (Oradea) o nouă serie de mesaje din Psalmi. Ca de obicei, predicile vor fi transmise în fiecare joi la ora 9.00 (reluare la 21). De la începutul anului m-am aplecat într-un mod aparte asupra psalmilor. I-am luat tematic, iar până acum am discutat despre relațiile: Dumnezeu-Creație; Dumnezeu-Istorie. În cele ce urmează vom intra în inima închinării evreiești: SIONUL.

Loc al adunării poporului și al înfățișării înaintea lui Dumnezeu, Sionul a declanșat întotdeauna trăiri vii și emoționante. Bucuria de a ajunge acolo, dar și nostalgia când ești departe, fac din Sion o temă poetică prin excelență. Pentru a o explora cât de cât am ales patru psalmi: 122; 15; 24; 84. Toți aceștia descriu fie drumul înspre Sion, fie înfățișarea înaintea Domnului, fie depărtarea încărcată de dor după Curțile Domnului.

Am încercat de fiecare dată o aplicație noutestamentală. Stabilind o paralelă istorică între Sion și Biserică, am înțeles că aceleași atitudini ar trebui să le avem și noi. Față în față cu Biserica lui Hristos, dar mai ales parte componentă a ei, suntem chemați la seriozitate și pasiune. Este imposibil să-L iubești pe Dumnezeu dar să nu te regăsești în expresia locală a Împărăției Sale pe pământ. Miza unei vieți de credință este dincolo de viața însăși; țelul este întotdeauna mai înalt decât parcursul.

Dacă și aceste mesaje vor aduce zidire mă bucur. Dacă vor deschide câmpuri hermeneutice noi în mintea ascultătorilor, mă bucur și mai mult. În fine, dacă vor naște atitudini de lungă durată, bucuria mea va fi deplină.

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.