Vin asteroizii!

V

Cam sub acest imperativ s-ar putea pune știrea următoare: aproximativ 1.000 de asteroizi se apropie vertiginos de Pământ. Astronomul Amy Meinzer, membru al laboratorului NASA din California, a explicat că deși unii sunt de dimensiuni reduse, ar putea provoca daune considerabile. Discursul amintitului astronom a fost rostit la o conferință de specialitate ținută în San Francisco, prilej cu care s-au emis ipoteze și prezumții dintre cele mai îndrăznețe. Tot în acest cadru s-a comunicat că un asteroid imens (între 5 și 10 kilometri) ar fi lovit Terra în urmă cu 65 de milioane de ani. Și, dacă nu știați copii, atunci ar fi dispoărut și dinozaurii. Clima s-a modificat într-un mod radical, de aici o serie întreagă de metamorfoze. În concluzie, de va fi să mai vină peste noi un astfel de asteroid, știm că ceva atât de mare ar putea extermina mai toată viața de pe Terra – concluziona Meinzer.

În loc de încheiere mi-aș permite câteva observații. Mă străduiesc să nu ironizez gratuit eforturile NASA, dar nici mă pot abține să nu zâmbesc. O fi grav?! Revenim. În ultimii ani, zeci de semnale de genul acesta au fost transmise prin mass-media. După știința mea, realitatea a confirmat puțin din ipotezele specialiștilor. Dar, cu toate că multe bănuieli științifice au rămas pure ficțiuni, mulți oameni au fost marcați de ele. Lucrul cel mai sigur este că NASA poate produce – mai degrabă indirect – tot felul de fobii colective. Eșalonul doi este al comentatorilor de tot felul care vorbesc și scriu frenetic, transformând o simplă ipoteză într-un scenariu terifiant. Nu sunt atât de naiv să nu-mi fie clar că ceva se va întâmpla cu pământul acesta; dar, iarăși, nu sunt atât de naiv să cred că toate declarațiile NASA sunt cu lapte. Să fim serioși, prieteni!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.