Noutăți ecumenice

N

Sâmbătă, 4 decembrie, Papa Benedict al XVI-lea s-a întâlnit cu Dr. Olav Fykse Tveit, noul secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor. Acest organism internațional însumează 349 de biserici și denominații din mai mult de 110 țări și teritorii, aceasta însemnând peste 560 de milioane de creștini.

Evenimentul a fost bine receptat de ambele părți, deși Tveit a fost mult mai generos în declarații. Ne-am și obișnuit ca actualul papă să fie destul de reținut. Cumpătarea nemțească nu face rabat, suveranul pontif își măsoară bine cuvintele.

Punctul fierbinte al discuției a fost Orientul Mijlociu. Amândoi liderii s-au arătat preocupați de subiect. O zonă instabilă și cu implicații multiple. Un spațiu care aparține de drept celor trei monoteisme (iudaism, creștinism, islamism), iar faptul acesta ridică serioase probleme. Este, de fapt, una dintre părțile lumii unde religiosul se amestecă până la contopire cu politicul. Suntem în fața unei paradigme diferite față de care trebuie să luăm atitudini diferite.

Vor avea oare vreun rezultat aceste întrevederi? Au reușit cei doi lideri religioși să treacă dincolo de conveniențe? Timpul își va spune cuvântul. Dacă a fost o întâlnire de protocol lucrurile vor merge mai departe neatinse. Dacă nu, vom asista la luări de poziție susținute și tot mai vizibile. Vom vedea.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.