Întoarcerea la absoluturi

decat-simple-pareri

Tirania opiniilor nu e o glumă. Cu cât o societate e mai liberă sau mai puțin constrânsă, cu atât omul se simte mai stăpân pe ceea ce crede. Corect sau incorect, argumentat sau gratuit, propriile păreri devin literă de lege. Mijloacele de informare în masă cultivă dezbaterea la toate nivelele. Uneori se cade pur și simplu în derizoriu, atâta vreme cât investigația se face de oameni nepregătiți, dar care opinează la nesfârșit. Copilul este educat de mic să aibă propriile păreri la care să nu renunțe cu ușurință (poate niciodată!). Inflexibilitatea se manifestă tocmai aici, unde operăm cu aproximații și supoziții. Radicalismul adevărat este înlocuit de o rigiditate de ocazie, susținută cu o vehemență uluitoare.

Există totuși un leac pentru această boală a sufletului, iar acesta se găsește exclusiv în revelația lui Dumnezeu. Pentru că e diferită, supremă și imuabilă, această ne educă mintea fără să ne-o constrângă și ne oferă un cadru optim pentru viață. Ei bine, această convingere a avut-o și Ravi Zacharias când a pus împreună mai mulți autori contemporani, invitându-i să scrie fiecare ce știe mai bine. Ce-a ieșit? O carte intitulată Mai mult decât simple păreri (Scriptum, Oradea, 2014), pe care o ctitorește ca editor general. Volumul adună eseuri teologice cu accent apologetic, ce ne facilitează întâlnirea cu o pleiadă de gânditori contemporani bine prizați în spațiul academic și social. Dintre aceștia îi menționăm pe Ami Orr-Ewing, Alister McGrath, Alison Thomas, Sam Soloman, L. T. Jeyachandran, John Lennox, Michael Ramsden și alții.

Ca și tematică, suntem puși în fața unor subiecte actuale și presante în felul lor. Ce spuneți de contestarea tot mai vehementă a Scripturii? Dar de ateismul tot mai colorat ce ne împresoară? Să mai amintim și de critica necruțătoare a generației tinere? Dar invazia tot mai năucitoare a islamului sau a religiilor orientale? Contestările științei nu sunt și ele o piatră de poticnire pentru mulți dintre contemporanii noștri? În peste 400 de pagini, autorii încearcă să răspundă acestor întrebări și o fac bine. Documentați, accesibili și convingători, ei ne demonstrează caracterul unic al adevărului creștin, conținutul lui revelațional. Suntem încurajați să ne întoarcem la absoluturi, chiar dacă trăim într-o lume relativistă și dezmăgitoare. Niciodată glasul Bisericii n-a fost mai contestat ca acum, dar nici Biserica n-a avut o asemenea oportunitate să-și apere crezul ca în aceste zile.

Credința fiecăruia trebuie construită pe argumente solide, iar acest lucru nu se poate întâmpla decât atunci când ești provocat. Pe de altă parte, mărturia creștină pe care o depunem fiecare are nevoie de o bază teoretică suficientă. Au trecut vremurile în care un verset, o vorbă de duh sau un gest bine plasat rezolva întreaga conversație. Oamenii sunt azi prea bine informați, prea întrebători și prea suspicioși. Noi nu putem schimba aceste paradigme postmoderne, ci doar să ne ascuțim bine uneltele cu care acționăm. Acest volum colectiv, făcut posibil prin oblăduirea lui Zacharias, ne redă în bună măsură demnitatea. E necesar ca, uneori, cineva să-ți arate punctele slabe ale adversarilor ideologici dar, în egală măsură, să te trezească la realitate. Deși în posesia adevărului biblic, Biserica n-a știut întotdeauna cum să-și abordeze contemporanii și n-a avut mereu atitudinea potrivită. Din această cauză avem nevoie să citim, să medităm și să procedăm în consecință. Dumnezeu se bizuie pe noi aici și acum. Să nu-L dezamăgim!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.