Înaintează cu rezervorul plin!

„Ursul” (Bear) își zice de-o vreme, deși el este Edward Michael Grylls. Porecla i se potrivește, pentru că s-a învins de multe ori și-n multe feluri. A doborât câteva recorduri, unul fiind escaladarea Everestului la prima tinerețe. A supraviețuit în junglă, transformând această provocare într-un serial apreciat și instructiv (Man vs. Wild). Îi place să treacă peste limitele sale fizice și mentale, să facă lucruri noi și, adesea, spectaculoase. Însă, mai presus de toate acestea, trăiește o viață de dedicare față de Dumnezeu, pe care-L slujește cu abnegație.

Combustibil pentru suflet: meditații zilnice cu care să-ți alimentezi viața (Scriptum, Oradea, 2023) este prima carte a lui Bear în limba română. Dispuse de-a lungul a douăsprezece capitole (după numărul lunilor anului), aceste meditații introduc noțiuni precum: începutul, speranța, scopul, determinarea, relațiile, viziunea, înțelepciunea, credincioșia, curajul, iertarea, libertatea și riscul. Fiecare zi este însoțită de (cel puțin) un verset biblic, la care se adaugă relatarea unei întâmplări din viața autorului și nu numai. Pastile scurte, bine calibrate, ca să ajungă la țintă. Este vizată atât mintea, cât și inima. Ființa întreagă pare a fi în vizorul autorului care, de fapt, nu-și propune ceva, ci mai degrabă să ne aducă aminte. Bear ne lasă impresia că știm toate acestea, doar că – precum într-o prietenie – nu-ți strică să le auzi din când în când. E genul acela de informație care e mai mult decât… informație. Totul conduce spre o motivație, în cele din urmă, spre energia/combustibilul de care ai nevoie.

În cele din urmă despre asta e vorba: nevoia noastră emoțională și spirituală. Bine se întreabă autorul acestor pagini: „Are nevoie Dumnezeu de noi pentru a fi puternic? Nu. Are El nevoie de noi să fie impresionant? Categoric, nu. Dumnezeu nu este impresionat de abilitățile noastre. El merge acolo unde este primit și unde este nevoie de El. El caută oamenii care Îi spun un „da” liniștit în inima lor. Aceia care înțeleg, asemenea mie, că singuri suntem atât de limitați. Când suntem goi, El ne poate umple și poate lucra prin noi.Când credem că avem totul în propriile mâini, nu mai este loc în inima noastră pentru El și minunile Sale.”

Cu delicatețe și franchețe, autorul acestei cărți încearcă să te așeze în brațele atotputernice ale lui Dumnezeu. Liniștea și siguranța care decurg de aici, perspectiva care ni se deschide în față și alte daruri nebănuite stau să ne întâmpine. Dependența noastră de Dumnezeu este cotidiană, iar faptul acesta îl constatăm iar și iar, de-a lungul vieții. Fie citită de-a lungul unui an calendaristic, fie citită la rând, pur și simplu, cartea este cu adevărat tonică. Este reconfortantă prin stil, profundă prin temă și energizantă prin scop. O bună călăuză prin hățișurile atât de obositoare, uneori, ale unei zile!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.