Cartea #2: „Istorie și mit în conștiința românească”

C

Semnată de istoricul Lucian Boia, cartea este o chemare la discernământ adresată oricărui român interesat de țara lui. Autorul își propune să aleagă istoria din mit și mitul din istorie. Admite, elocvent, că orice istorie (a oricărui popor) acumulează aluvional folclor convenabil și suculent. Admite, de asemenea, că fiecare orânduire politică și-a selectat personaje și evenimente din trecut pentru a le manipula ideologic. Însă, cu toate că aceste lucruri se întâmplă de când e lumea, este bine să oprim din când în când și să vedem ce este veridic din tot ce știm. Să rememorăm faptele, să citim cât mai fidel contextul și să decupăm mitologia ce ne este atât de dragă tuturor.

În acest popas intelectual, Boia ne propune un proces de demitizare a istoriei. Ne dezvoltă acel simț critic fără de care am înțelege toate de-a valma și adesea incorect. Problema originilor nației noastre este foarte importantă aici, ca și marile personalități ce s-au remarcat până în modernitate. Continuitatea poporului nostru, dar și unitatea lui sunt de asemenea chestiuni esențiale. Apoi, cum era și firesc, relația pe care românii au avut-o cu ceilalți (oricine ar fi aceștia) ne definește din punct de vedere etnic și cultural. Cele trei „dosare sensibile” sunt repuse pe masă cu multă băgare de seamă: țiganii, maghiarii și evreii. Cum am stăpânit arta alterității, cum ne-am raportat de-a lungul timpului la oameni, întâmplări și istorie?! Iată o mare provocare.

Totuși, nu avem aici un manual de istorie. Cartea nu e scrisă școlărește, nici nu-și propune să ne învețe ceea ce deja trebuia să știm, dintr-o minimă cultură generală. Este mai degrabă o filozofare subțire, o fenomenologie a istoriei naționale. Cum era de așteptat, lucrarea a stârnit multe polemici și controverse, dar s-a bucurat și de reeditări succesive. Mai ales în haosul conceptual al vremurilor noastre democratice, lectura acestor pagini poate avea un efect terapeutic. Să vă meargă la inimă!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.