Scrisă de Ileana, Principesă de România, Arhiducesă de Austria, prefațată de Al. Paleologu, cartea este o strălucită autobiografie. Alteţa sa regală Ileana, principesă de România, s-a născut la Bucureşti în 1908, fiică a regelui Ferdinand şi a reginei Maria. A făcut studii în Marea Britanie și s-a căsătorit în 1931, la Sinaia, cu arhiducele Anton al Austriei. A locuit în Austria şi în România până în 1947 – când a însoţit familia regală în exil –, apoi în Statele Unite ale Americii. Și-a iubit țara cu o inimă sincercă, a făcut bine românilor și a trăit fiecare eveniment al nației cu o intensitate de mare noblețe. Până în ultima clipă – când, împreună cu familia, a fost expulzată -, Ileana a făcut dovada unei vertitalități exemplare, a unui profil de femeie cucernică și curajoasă.
Aceste memorii, scrise cu măiestrie și acuratețe, descriu sufletul acestei încercate femei. Ajunsă în America și devenită un om de rând, apoi retrasă într-o mănăstire unde-și va trăi ultimii ani din viață, Ileana rămâne o pildă de rezistență și înțelepciune. Fascinante sunt detaliile personale puse în carte, felul ei de a se face vulnerabilă și de a sublinia omenescul ce leagă toate ființele umane, indiferent de statutul lor social.
Orice doamnă sau domnișoară ar trebui să parcurgă aceste pagini. Asta cu precădere. Însă, chiar și bărbații pot găsi în lectura acestei cărți suficient nerv și stil. Citind-o – femei și bărbați – vom simți fiecare savoarea unei alte lumi, vom împărtăși cu autoarea o anumită aristocrație a spiritului. Spor să aveți!