Când te însoțești cu istoria

C

În ce carte-i mai găsești, laolaltă, pe Eric Liddell (campion olimpic), Johannes Kepler (savant), John Milton (scriitor), William Gladstone (demnitar), William Carey (misionar), Michelangelo (artist)? Iar când te gândești că mai poți adăuga la numărul lor alții, chiar mult mai diferiți între ei, atunci surpriza este cu atât mai mare. Și dacă totuși pot fi adunați în aceleași pagini, înseamnă că există – cu necesitate – ceva care-i leagă. Trebuie să fie vorba de ceva ce trece dincolo de propria lor istorie, de deosebirile sociale și intelectuale dintre ei. Iar dacă acest liant trebuie să existe, atunci nu poate fi altul decât credința în Dumnezeu.

Stephen Lang a avut curajul să adune acești oameni atât de diferiți lor într-un volum ce-a apărut, în românește, sub titlul: Lecturi zilnice din Istoria Bisericii (Casa Cărții, Oradea, 2013). De fapt, sunt 365 de microbiografii – câte una pentru fiecare zi a anului -, menite să reînvie 2000 de ani de creștinism. Nefiind manual și nici tratat științific, lucrarea este ușor de citit, iar „felia” zilnică ce ți se livrează nu depășește o pagină. Pur și simplu, asemenea altor cărți de acest gen, deschizi la data în care te afli și citești „noutatea istorică”. Dacă ești cât de cât familiarizat cu Istoria Bisericii Universale, vei avea plăcerea unor revizitări, a unor reîntâlniri cu personaje extraordinare, întotdeauna acompaniate de faptele lor. Dacă nu te-a preocupat subiectul, atunci fiecare pagină/zi te va surprinde prin ineditul ei.

Prin urmare, indiferent de pe ce poziție te apropii de carte, ea constituie ceva plăcut și educativ. Parcurgând-o filă cu filă, de-a lungul unui an întreg, te trezești mai înțelept și mai smerit. Constați că lucruri la care și tu te-ai gândit, evenimente care și ție ți s-au întâmplat, idei care și ție ți-au trecut prin minte au fost toate „încercate” de atâția de-a lungul secolelor. Pur și simplu te simți bine acompaniat, într-o lume de personaje diferite și totuși unite prin credința lor în Dumnezeu. Istoria ți se prezintă într-o altă dimensiune, mai spirituală și optimistă.

Lectura acestei cărți face bine pe multe planuri. Aceste întoarceri în trecutul creștinismului au menirea de-a ne ancora mai bine în tradiția din care venim. Suntem încurajați să facem sondări mai amănunțite, să căutăm informații suplimentare. Chiar mai mult, personalitățile prezentate ni se oferă drept modele pentru noi, cei de azi. Nimeni n-ar trebui să fie confiscat definitiv de prezent, astfel încât să uite complet care-i sunt rădăcinile. A privi în urmă prin lentila potrivită este un gest de mare noblețe, o pedagogie de care avem nevoie tot mai mult în vremurile ce le trăim.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.