Revoluția română continuă

R

La 19 decembrie 1989, Radu Bălan și Ștefan Gușă au vizitat muncitorii din fabricile timișorene. Situația trebuia ținută sub control, deși jarul revoltei ardea mocnit în orașul de pe Bega. Cei doi trimiși speciali încercau să-i convingă pe muncitori să-și continue munca. Argumentele lor pendulau între promisiuni fanteziste și amenințări voalate. În final n-au avut sorți de izbândă. Mai mult, aceasta a fost ziua când muncitorii s-au mobilizat în secret, pentru ca pe 20 decembrie să iasă în stradă peste 100.000 de inși.

Între timp, în Arad au loc demonstrații tot mai bine organizate. Nicolae și Elena Ceaușescu trimit și aici reprezentanți care să oprească acțiunea, dar fără succes. Alte orașe din Transilvania sunt aprinse de focul revoluționar. Fotografiile rămase ne atestă atrocități cumplite. Deși pe de o parte se încerca o negociere cu marile întreprinderi, pe de alta existau adevărate riposte armate care secerau vieți omenești.

Deocamdată fără coerență, Revoluția română își continuă cursul firesc, am spune. Morții se înmulțesc, dar și puterea sistemului scade vizibil. Îngrijorarea cuplului dictatorial plutește în aer, în vreme ce autoritățile locale încearcă să salveze situația. Bravi români înaintează pe baricade și luptă în ciuda riscurilor. Au fost zile eroice, demne de o cauză înaltă!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.