Probele credinței la RVE

P

Începând de azi, în fiecare joi (ora 9.00, reluare 21.00), se va transmite la RVE Oradea seria de predici PROBELE CREDINȚEI. Este o temă ce mă preocupă de câteva luni, dar pe care abia acum reușesc s-o pun pe undele radio. Am atins-o, predicatorial, în câteva ocazii, doar că aici e o variantă mult mai coerentă. Întreg ciclul – compus din șase mesaje – se inspiră din 1Ioan 3. De o densitate spirituală extraordinară, capitolul ioanin ne prezintă principalele probe ale vieții de credință. Evident că nu ne referim la dimensiunea confesională sau doctrinară a credinței, ci la acea umblare zilnică cu Domnul nostru.

Cum orice viață necercetată nu merită trăită, cum un lucru neprobat nu este valid, credința noastră este supusă probelor de tot felul. Apostolul Ioan ne introduce, în următoarea ordine, următoarele teste: așteptarea; moralitatea; iubirea; liniștea; încrederea; principialitatea. Explicate succint, fiecare probă ni se prezintă în radicalitatea ei. Trăitorul credinței trebuie să se raporteze corect și entuzist față de toate aceste realități. Orice abdicare atrage după sine un deficit spiritual. Nimeni nu-și poate permite riscul unei nevegheri, a unei superficialități aparent nevinovate.

Îmi doresc, din nou, ca aceste predici să fie ziditoare. Aș vrea deopotrivă să ne pună în gardă și să ne încurajeze. M-am străduit să fiu cât mai realist cu putință, dar să ofer și suficiente argumente întru îndreptarea noastră. Toate cele rostite m-am tulburat pe mine întâi, mi-au străfulgerat inima. Am încercat să mă pun în fața oglinzii Cuvântului lui Dumnezeu și să-mi examinez propria credință. La acest exercițiu vă invit, cu drag, și pe dvs. Mult har!

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.