2019 – „Anul Cărții”

2

La finele anului trecut, președintele Klaus Iohannis a declarat anul 2019 ca Anul Cărții. Sub imperativul „România citește!”, școlarii noștri vor fi îndemnați să pună mâna pe carte, să învinga ispita jocurilor și-a filmelor, să se îndrăgostească de pagina tipărită. Forte bună inițiativă. O salut și-o susțin. Să dea bunul Dumnezeu ca întreaga țară să fie cuprinsă de febra lecturii, să regăsească tihna marilor narațiuni, să se cufunde în poveste și învățătură. Să învingem fragmentarismul postmodern în care ne-a fost dat să trăim, ba chiar să-i îndemnăm și pe alții s-o facă.

În ce mă privește, intenționez să postez o recomandare de lectură pe săptămână, astfel încât să trecem de 50 de recomandări la sfârșitul anului. Mă voi feri de recenzii de specialitate, de recomandări teologice, și voi rămâne în sfera cărților de ficțiune și non-ficțiune ce se pretează oricărei categorii de cititori, indiferent de profil sau profesie. Pe lângă informația ce-o acumulăm, actul în sine a lecturii întreține sănătatea noastră mentală și emoțională. Cu cât navigăm mai departe pe marea adevăratei literaturi, cu atât avem parte de perspective mai largi și mai îmbietoare.

Sper din suflet ca recomandările mele să ajute pe câte cineva. Dacă, la finele acestui an, vor fi cititori care vor fi fost îmbogățiți, bucuria va fi deplină. La citit, așadar!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.