Pilda Semănătorului la RVE

P

Începând de azi (ora 9, reluare 21), Radio Vocea Evangheliei Oradea va transmite patru mesaje inspirate din Pilda semănătorului. Studiind fiecare versiune a sinopticilor s-a ajuns la următoarea concluzie: Matei pune accentul pe semănător; Marcu pe soluri; în vreme ce Luca vorbește mai apăsat despre sămânță.

Seria de mesaje se ocupă de cele patru pământuri, deci urmează versiunea lui Marcu. Fiecare dintre soluri descrie o anumită atitudine. Față în față cu abundența sămânței și cu sârgul semănătorului, pământurile au totusi un rol definitiv. O receptare nepotrivită a Cuvântului lui Hristos produce efectele pe măsură, iar atitudinile greșite sunt majoritare. Trei din patru soluri nu sunt pregătite pentru o recoltă integrală; sămânța pare a se risipi, iar întreaga strădanie irosită. Și totuși, această pildă subliniează liberul arbitru al omului. Fiecare poate să aleagă așa cum dorește și apoi să plătească prețul acestei alegeri.

Sper ca aceste mesaje să ajungă cu succes la inimile ascultătorilor. Toți oamenii sunt expuși într-un mod sau altul la Cuvântul lui Hristos. Pe diferite căi și mai mult ca niciodată, sămânța este aruncată pe ogoare. Deși atitudinea corectă nu este populară, doar ea ne poate așeza la locul potrivit. Să tindem așadar spre maturizarea spirituală și să-i îndemnăm și pe ceilalți în aceeași direcție.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.