Patriarhul bulgar s-a stins

P

Noaptea trecută, într-un spital din Sofia, la 98 de ani, Patriarhul Maxim al Bulgariei a decedat. A condus destinele Bisericii Ortodoxe Bulgare peste 40 de ani, a traversat schimbări sociale și politice seminificative și s-a confruntat cu situații multiple. Înscăunat la 4 iulie 1971, Patriarhul și-a dovedit tenaciatea în perioada de represiune condusă de Todor Jivkov. E drept că a salvat Biserica printr-o anumită înțelegere cu regimul opresiv, motiv pentru care în ultimii ani gestul a fost mereu luat în discuție.

După 1990, o parte semnificativă a Bisericii Ortodoxe Bulgare s-a revoltat față de Patriarhul lor, acuzându-l de colaboraționism și rupându-se de Biserica de Stat. S-au constituit într-o nouă ramură, minoritară și puțin influentă la nivel național. Totuși, la acel moment Biserica Ortodoxă Bulgară a trecut printr-o criză fără precedent. Patriarhul a fost apreciat pentru tactul cu care a gestionat această criză, reușind să reducă pagubele cât se poate de mult.

Așadar, o persoană influentă și controversată în același timp. E o regulă deja. Capii Bisericii care-au fost în funcție în timpul regimurilor dictatoriale vor fi mereu ținta unor analize nesfârșite. Cert este că Sinodul bulgar trebuie să-și aleagă un nou patriarh care – după reguli – trebuie să aibă minim 50 de ani. Iată un eveniment interesant ce se petrece într-o țară vecină și cu care împărțim cam aceeași soartă în proaspăta noastră integrare europeană.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.