Patimile pe portativ

P

Pășim în Săptămâna Mare. În fiecare an încercăm să ne punem într-o stare potrivită. Reușim mai mult sau mai puțin, dar totuși încercăm. Alături de eseurile potrivite pentru fiecare zi, alătur aici Oratoriul Mesia de G. F. Händel. Depozitul iutubist are multiple variante, însă eu am ales-o pe cea de la Catedrala Sf. Iosif din București. De ce? Pentru că dirijorul este un apropiat al inimii mele (și a multor evanghelici ardeleni). Este vorba de îndrăgitul Ken Tucker, fost profesor la Universitatea Emanuel din Oradea, actualmente profesor la Conservatorul din Cluj. Om temător de Dumnezeu, familist și de o modestie copleșitoare, acest profesionist de înaltă ținută merită amintit. Concertul durează mai mult de o oră, dar merită sacrificiul. Introducerea pe care dirijorul o face îi trădează trăirea cu Dumnezeu, respectul și profunzimea înțelegerii.
Îi sunt alături soprana Ana Cebotari, mezzo-soprana Antonela Bârnat, tenorul Nicolae Simonov și basul Veaceslav Vulpe. Suplețea și pasiunea interpretării impresionează de-a dreptul. Merită să ascultăm, să medităm și să ne introducem în marea temă a Patimilor lui Hristos. Dacă tot vom fi mai liberi în aceste zile, de ce n-am folosi timpul într-un mod constructiv. Într-o lume unde superficialitatea devine zeu cotidian, de ce n-am visa puțin mai sus. Acest oratoriu ne poate fi o bună călăuză, o oportunitate plină de sens. Vă doresc, așadar, o săptămână înălțătoare. Să parcurgem cum se cuvine pericopele Evangheliilor și, mai ales, să parcurgem drumul credinței și al devoțiunii.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.