Euharistia ca simbol al dărniciei

E

Pentru iubitorii de artă, iată o sculptură cu adevărat reușită și expresivă. Este realizată de János Gyarmahy, unul dintre cei mai mari sculptori români ai momentului (n. 11.01.1955 în jud. Mureș). În prezent activează în Târgu-Mureș, fiind una dintre personalitățile îndrăgite ale urbei.

Piesele de plastică ale lui Gyarmathy se caracterizează prin desenul grotesc al figurilor, ce trasferă în contemporaneitate, într-un mod plin de umor, arhetipuri religioase și din mitologie. Plastica sa monumentală, plină de forță, este concepută într-o manieră clasică și probează o mare atenție față de detaliu.

Lucrarea din fotografie se numește Dăruire, este realizată din bronz și se bucură de o prețuire aparte din partea criticii, dar și a publicului larg. Forța cu care exprimă mesajul dorit este extraordinară. Având în centru elementele euharistice (pâinea și vinul), apoi deschiderea totală a inimii și pioșenia gestului, sculptura ne impresionează de-a dreptul. Mai mult, ea devine o invitație la altruism. Într-o lume dominată de individualism, unde egoismul pare calea cea mai facilă, mai sunt artiști care ne invită la o dăruire totală. Este acea deschidere totală față de semen, prin bunăvoința care trece de la teorie la faptă. Omul se pune pe altarul facerii de bine, dar nu cu o atitudine arogantă, ci cu un pronunțat simț al măsurii. Impresionant și motivator!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.