Page, Precht sau Droit?

P

Azi mi-am cumpărat trei cărți și toate de la editura Litera. Deși n-am fost entuziasmat de editura cu pricina, nu pot să nu observ o diversificare tot mai inteligentă. Planurile lor editoriale par să includă tot mai mulți autori și să trateze, implicit, mai multe domenii. Pe anumite titluri au exclusivitate, ceea ce e bine. Se încumetă să vină și cu autori mai puțin cunoscuți, dar merg și pe drumul clasic al manualelor școlare. Cât despre dicționare și enciclopedii, tot respectul. Bine legate, prezentare grafică ireproșabilă și format bine ales.

În ordinea în care le-am ales, cele trei cărți sunt: Cea mai lungă săptămână, de Nick PageCine sunt eu? O călătorie prin mintea ta, de Richard David Precht și Meștrii gândirii. Cei mai importanți filosofi din secolul XX, de Roger-Pol Droit. Prima se referă la ultimele zile din viața Domnului Isus; o abordare istorică mai degrabă decât teologică. A doua prezintă principalele momente ale devenirii omului modern; o îmbinare superbă între știință, filosofie și teologie. A treia face biografia celor mai cunoscuți gânditori ai secolului trecut, aleși cu migală și prezentați în contextul lor de viață. Este o viziune succintă și de asemenea aviazată despre ideile care ne-au modelat ultima sută de ani.

Nu prea stau bine cu timpul, dar totuși mă întreb cu care să încep. Toate cele trei variante mă atrag, așa că nu va fi chiar simplu. Voi cu care ați începe? Sau, să pun altfel întrebarea: Ați citit vreuna să-mi aduceți un argument în plus? De un lucru sunt convins: cei trei autori menționați – un englez, un german și un francez – și-au făcut bine temele. Nu am în față doar niște lucrări bine documentate, ci și draguțe. Fiecare pagină are suficient lipici pentru a merge mai departe. Promit câte o scurtă recenzie la fiecare. Pe curând!

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.