Isus și fotbalul

I

Nu e ce credeți. De fapt, nu prea e. De felul meu nu-mi consum energiile luptând împotriva anumitor înclinații sportive, dar nici nu încurajez părinții să-și de-a pruncii să facă performanță. Cred că sunt zone de risc maxim pentru credință, iar sportul profesionist poate fi una dintre acestea. Știu, există și excepții! Nu le pun la îndoială, dar precauția rămâne totuși regula de bază.

Într-o societate relaxată precum cea americană, până și imaginea lui Isus e trecută prin filtrul propriei îndeletniciri. Bunăoară, un anume fotbalist – Norm Evans – fost atacant al echipei Miami Dolphins, a vândut bine o carte care pleda pentru Isus și Împărăția Sa. E vorba de lucrarea intitulată On God´s Squad (Despre echipa lui Dumnezeu), unde Fiul lui Dumnezeu e imaginat printre noi, dar în postura de fotbalist. Se dovedește că fiecare și-L transformă în erou în domeniul lui de activitate. Pentru un matematician Isus ar fi fost probabil cel mai mare matematician; pentru un cântăreț ar fi fost cel mai mare cântăreț și așa mai departe.

Aflați în plin Campionat Mondial (de fotbal), mă gândesc să vă las o frază delicioasă pe care (vă rog) să o citiți cu îngăduință și zâmbet. Evident, este spicuită din cartea mai sus menționată și ni se oferă drept gândire speculativă asupra Celui mai cunoscut personaj din istorie.

Vă garantez că, dacă ar fi fost să joace vreodată fotbal, Isus Hristos ar fi fost cel mai bun de pe teren… Dacă ar trăi astăzi printre noi, eu mi L-aș imagina ca pe un jucător înalt de vreun metru nouăzeci și cinci, cântărind cam o sută douăzeci de kilograme, un jucător care ar bloca adversarul în defensivă, pivotul oricărui joc important, dând mult de furcă unor atacanți determinați, ca mine.

comentarii

  • toate au o limita!
    Isus nu a venit sa fie ce ne inchipuim noi, ci sa fie ce a fost in planul vesnic al lui Dumnezeu – Mesia care Isi va da viata pentru pacatosi (nu ca va face ceva ptr placerea Sa!!)… iar daca nu Il acceptam asa, deja facem un idol (un Dumnezeu dupa inchipuirea noastra!)…
    atentie la nuante si glume pe seama lui Dumenzeu!
    Noi, oamenii, ne consideram mereu buricul pamantului…dar nu suntem, mai ales in raport cu Dumnezeu (caci Isus este Dumnezeu!)

  • Uuf,cam controversat subiectul,dar totusi merita o atentie deosebita. Spun asta,deoarece ISUS cred cu certitudine ca merita toata atentia,viz-a-viz de fotbal si facand apel la ética crestina,eu consider ca este un joc de echipa,de fapt ca multe altele din aceasta dimensiune numita sport. Ce are ISUS de spus crestinilor de azi prin sport….cred ca nu putine,enumar aici cateva din cele considérate:echipa,unitate,dedicare,sarguinta,exigenta,calitate si continuitate. Intotdeauna ISUS a fost,este si va fi un bun model,demn de urmat avand un scop clar si binedefinit. A iubit intotdeauna oamenii,nu a iubit pacatul si de aceea a si fost fara de pacat,concluzionand,iubeste si fotbalistii iar daca ar fi in mod natural,biologic si azi pe un teren de fotbal,ar sti sa faca cel mai bine separarea de una si de cealalta. Probabil,rectific,sigur ar fi cea mai extraordinara partida de fotbal care a existat vreodata, deoarece imi inchipui cum ar incepe aceasta competitie iar finalul ar fi unul de glorie,glorie spre Slava lui DUMNEZEU.

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.