Avem și noi Mondialu’ nostru

A

N-am ajuns la Mondialul din Brazilia (la Campionat), dar avem totuși unul de-al nostru: Bercea Mondial. De săptămâni bune, acest Mondial (al nostru), devine mai pasional decât Mondialul de Fotbal (al lor). Pe zi ce trece, ajungem la concluzia că Bercea Anghel (numele de buletin al personajului) a „ras” tot în calea lui. A mituit în linie dreaptă până la președintele țării și retur. Aproape nimeni nu i-a scăpat, mai ales când cureaua justiției i se strângea în jurul gâtului. Sigur, deocamdată se probează aceste declarații, fapt pentru care le considerăm ipotetice. Dar nu poți să nu te înfiori când pruncii Mondialului (unul mai anagramat decât altul), se perindă pe la tribunale. Aruncă în stânga și-n dreapta cu acuzații și par a-i avea pe toți la degetul mic. Ne sfidează ca nație și încearcă să ne convingă de puterea nețărmurită a banului și a tupeului.

Câtă indignare produce acest spectacol jenant! Mă gândesc la oamenii de bun simț din țara asta care se luptă cu biruri și credite bancare pentru a fi cu toate la zi. Ce sfidare ni se livrează cu nonșalanță de acești indivizi certați cu legea, brute care calcă în picioare pe cel fără apărare pentru a-și atinge scopurile! Câte averi obținute prin siluire (vorba lui Solomon), câtă minciună și rânjete sinistre.

Dar e bun la ceva și Mondialul acesta, al nostru. Poate, indirect, mai oferă justiției vreo câțiva complici. Chiar dacă suntem prost informați, nu suntem și naivi. Deducem că asemenea averi nu se pot face chiar de unul singur. Poate se mai purifică justiția noastră prin anchetarea procurorilor corupți, poate câțiva politicieni vor fi împiedicați de-a intra triumfalist în cursa electorală și așa mai departe. Rușinea ca rușinea, dar măcar să avem un dram de dreptate mai mult. Tot ar fi ceva, mai ales pentru o țară ca a noastră, condamantă parcă la un scandal lugubru și interminabil!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.