Identitatea evreilor europeni

I

Dezbaterea datează de peste două secole. Istorici, antropologi și geneticieni au transformat subiectul în principala lor preocupare. Cercetările au mers când într-o direcție când în alta. Teza de pornire – revocată acum  – susține că 50.000 de evrei au început să migreze la sfârșitul Evului Mediu din regiunea germană Renania spre Europa de Est. O astfel de explozie demografică ar fi imposibilă, așadar nu Renania este leagănul acestei populații. Cunoscuți îndeobște drept askenazi, ei reprezintă 90% dintre evreii care trăiesc azi în lume (aprox. 13 milioane). Fiind majoritatea, studiul asupra originii și devenirii lor a suscitat în interes deosebit.

Revista Genome Biology and Evolution a dat publicității săptămâna trecută un studiu interesant. Semnat, în numele întregii echipe, de geneticianul Eran Elhaik, materialul suține originea caucaziană a evreilor europeni. Prin compararea genomurilor a suficienți evrei provenind din populații diferite, specialiștii au ajuns la concluzia că aceștia se trag din hazari, un popor a cărui urmă istorică s-a pierdut undeva în secolul XIII. Popor migrator la origine, aceștia se stabilesc după anul 400 d.Hr. în Caucaz, unde se asociează cu tribul turcic al sabirilor (de fapt, turcii siberieni). Convertirea lor la iudaism ar fi avut loc undeva prin secolul VIII, deși unii au rămas în continuare musulmani. Un scriitor din acele vremuri îi împarte în felul acesta: Ei (hazarii) sunt formați din două clase: din războinici, care sunt musulmani și din evrei, care sunt supuși. Înainte de dispariție, acest popor a influențat politic și economic întreaga regiune de sud a Rusiei, dar a avut influență până înspre Europa Occidentală.

În felul acesta, cunoscutei ipoteze renane (utilizată ideologic de nazism), i se opune ipoteza hazară. Dacă cercetarea se va replia pe a doua variantă, vom putea asista la întorsături de situație. Cel puțin două concluzii se profilează la orizont. Prima este legată de originea „neevreiască” a evreilor europeni, ei nefiind populații ce-au plecat din Palestina după anul 600 (cum se credea); a doua este legată de eroarea capitală a teoriei renane. Da, în secolul XIX, evreii europeni au fost bine reprezentați în această zonă germană (natalitatea aici a jucat un rol important), însă nu aceasta a fost originea. Potrivit recentei teorii, ei nu s-au format aici și apoi au migrat spre est… ci invers. Cea mai dureroasă lovitură ar fi faptul că, la origine, evreii europeni au fost de fapt prozeliți, populații care au aderat la iudaism.

Nu știm în ce direcție vor duce lucrurile, dar am găsit să e bine să semnalăm noutatea. Cu siguranță multe alte detalii vor fi arucate în dezbatere spre binele acesteia. Un singur lucru ar putea strica totul: partizanismul. De o parte sau alta, atitudinea partizană ar compromite întreg demersul. Sperăm să nu fie așa… deși avem motive să ne temem.

 

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.