Gândul de duminică (19)

G

Dacă tot e sezonul sărbătorilor de mulțumire pe la biserici, de ce n-am oferi și aici o mostră poetică. Primiți, așadar, una dintre cele mai frumoase poezii semnate de Ioan Alexandru  și intitulate simplu: Mulțumire.

Nu cred că are nevoie de nici o explicație (cu atât mai puțin din partea mea). O mică indicație de lectură, totuși: observați cum motivele de mulțumire acoperă întreaga paletă existențială. Nu doar cosmosul, ci și ziua propriei înmormântări; nu doar anotimpurile, ci și propriile amintiri… Și așa mai departe…

Și pentru nori, aceste flamuri sure

Ce se târăsc pe culmi și ocolesc

Din miazănoapte către răsărituri,

Cuvine-se adânc să-Ți mulțumesc.

 

Și pentru ploi și pentru greul vânt

Și pentru zile și nopți și pentru stele

Și pentru vremi și jumătăți de vremi

Și pentru pacea cântecelor mele.

 

Pentru izvor și pentru vii și stâni

Și ce e dincolo de oseminte

Pentru strămoși și pruncii nenăscuți

Și bucuria-ducerii-aminte.

 

Pentru zăpezi și crini și pelicani

Și busuioc și fluturi și uitare

Și pentru amintiri Îți mulțumesc

Și pentru ziua mea de-nmormântare.

 

Și pentru anotimpuiri, luni și ani,

Pentru făclii și spaime și lumină,

Pentru veșmintele de sărbători

În vatra asta stinsă și străină.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.