Decalogul închisorilor

D

Unul dintre cei mai cunoscuți deținuți români, Radu Ciuceanu, ne-a lăsat un interesant decalog al închisorilor. Cartea Intrarea în tunel (Meridiane, București, 1991) – unde și apare acest decalog – este una dintre cele mai puternice mărturi de detenție. Profesorul Ciuceanu este cât se poate de franc și candid. Ironia fină cu care-și descrie suferințele, atenția la detalii și nota de speranță din subsidiar sunt numai câteva dintre punctele forță ale lucrărilor.

Dar, așa cum v-am promis, vă ofer mai jos cele 10 porunci. Sunt de un realism izbitor și, în felul lor, atrăgătoare.

1. În pușcărie să nu faci azi ce poți face mâine.

2. Tăcerea e cel mai mare rău al temniței.

3. Să nu vorbești multe, ci mult.

4. În pușcărie există doar două categorii: cei morți, de afară, cei vii, dinăuntru.

5. În temniță, Dumnezeu se poate ascunde sub orice uniformă de milițian, iar diavolul sub hainele vărgate ale oricărui deținut.

6. În celulă nu ai decât un singur dușman: tu însuți.

7. Orice mâncare e bună în celulă, cu excepția celei care lipsește.

8. Dacă-ți vine să plângi, nu consuma toate lacrimile.

9. Nu căuta speranța atârnată de pereții temniței. Ea are aici un singur sălaș: în obișnuința de toate zilele.

10. În temniță te eliberezi în fiecare zi.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.