Gândul de duminică (11)

G

Alain de Botton mărturisește undeva: Serile de duminică mă întristau dintotdeauna, mementouri ale morții, treburilor neterminate, vinovăției și pierderii. Avem aici o viziune terifiantă a sfârșitului de săptămână. Pentru renumitul filozof britanic, duminica este un timp al bilanțului. Este ceasul socotelilor când, cu înfrigurare, îți dai seama câte-au rămas nefăcute. Mai mult, îți dai seama câte trebuie să le înghesui în noua săptămână.

Și totuși, duminica este un timp al redefinirii. Întrerupți din alergarea zilnică, putem cu această ocazie să ne autoevaluăm. Să urcăm pe cântarul dreptei judecăți și să ne analizăm fără cruțare. Să vedem, da, cele nefăcute; însă în aceeași măsură să bifăm și cele realizate. Viața unui om însumează atât un spectru cât și celălalt. Pe ambele trebuie să le punem în cântar.

Desigur, riscăm să cădem în extreme. Fie să bravăm nejustificat, fie să ne deprimăm dramatic. Echilibrul ar fi undeva pe la mijloc. Dozându-ne simțul măsurii așa cum se cuvine, să devenim cu adevărat realiști. Sigur că vor rămâne mereu lucruri de la o duminică la alta, așa cum este adevărat că pe unele le isprăvim între timp. Să fim, așadar, rezonabili.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.