Decalogul inversat

D

În anul 1795, la numai 29 de ani, John Benjamin Ehrard (1766-1827) a scris un tratat șocant intitulat Apologia Diavolului. Lăsând la o parte motivațiile ascunse ale autorului – și acum dezbătute de exegeți – lucrarea este considerată una clasică. Ehrard reușește să-l prezinte pe diavol ca și forță a răului, un rău care folosește ființele umane drept receptori. Fără aportul omului răul nu s-ar putea propaga, în starea lui pură să zicem.

Tratatul din care vom cita Decalogul inversat se înscrie într-o serie de preocupări care au început încă din Evul Mediu. Este vorba de o subramură a teologiei numită diabologie (învățătura despre Diavol). Modernitatea cunoaște și ea câteva cărți care s-au ocupat de subiect. Diavolul și-a schimbat mereu înfățișarea după cum ne arată scrierile și predicile diferitelor epoci. Decalogul de mai jos o confirmă…

În primul rând, să nu fii niciodată cinstit, dar să pari întotdeauna că ești, pentru că, dacă ești cinstit, alții s-ar putea baza pe tine; ai putea să le fii folositor iar ei să n-ți folosească ție niciodată.

Să nu recunoști nici un drept de proprietate, dar să afirmi că proprietatea este sacră și inviolabilă, și să-ți însușești tot ceea ce poți să iei. Dacă poți să deții posesia a tot numai pentru tine, fără opreliști, atunci totul va depinde de tine.

Exploatează moralitatea altora ca pe o slăbiciune, pentru a-ți atinge scopurile.

Încurajează-i pe toți oamnenii să păcătuiască, pe măsură ce constați că moralitatea este o necesitate.

Nu iubi pe nimeni.

Fă-i viața grea celui care nu dorește să depindă de tine.

Fii perseverent și nu avea regrete. Desăvârșește ceea ce ai început, indiferent de consecințe.

Astfel vei arăta totala ta independență, tăria caracterului tău te va face să pari un om drept și aceasta, în schim, îți pune la dispoziție o pleiadă de mijloace de a-i înrobi pe ceilalți voinței tale, fără ca ei să știe.

Revoltătoare, propozițiile de mai sus propun un decalog al răului, întors pe dos. Citindu-l te poți gândi la puterea răului și la modul facil de a se răspândi. Pe de altă parte, poți avea un frison de teamă, văzând cum în lumea de azi aceste non-principii lucrează. Tot mai mulți semeni de-ai noștri sunt prinși în mreaja maleficului și – cu atât mai trist – nici nu-și dau seama.

Să rămânem lângă Scriptură și lângă adevăratul ei Decalog. Răul va fi învins într-o zi, iar binele va fi promovat în varianta lui integrală. Să ne pregătim pentru ziua aceea și s-o așteptăm cu dor.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.