Creștinismul – o religie tânără

C

Creștinismul trebuie privit ca o religie tânără, mult mai tânără, de exemplu, decât taoismul, budismul, hinduismul sau chiar părintele lui, iudaismul, și ocupă o mică parte din experiența trăită a unei specii care până acum a trăit foarte puțin. În grupul de credințe ce alcătuiesc credința creștină există o instabilitate cu o dublă origine. Departe de a reprezenta doar învățăturile nealterate, inovatoare ale lui Isus Hristos, el se inspiră din alte două izvoare culturale antice, Grecia și Israelul. De aceea, istoria trebuie să înceapă cu mai bine de un mileniu înainte de Isus, printre vechii greci și evrei, două neamuri care credeau că au un loc privilegiat în istoria lumii. Primele generații de creștini erau evrei ce trăiau într-o lume modelată de cultura greacă de elită. Au trebuit să încerce să armonizeze aceste două viziuni ireconciliabile despre Dumnezeu, iar rezultatele nu au fost niciodată și nici nu pot fi un răspuns constant la o întrebare inepuizabilă.

Spicuiri dintr-un volum ilustru: Istoria creștinismului, scris de eruditul Diarmaid MacCulloch. Sincere aprecieri în dreptul editurii Polirom care a făcut posibilă lectura acestei cărți în limba română. Pentru lectorii care se mișcă lejer în primele două limbi ale lumii cartea nu e o noutate; cei care sunt la prima întâlnire cred se vor simți provocați lecturând-o.

În peste 1000 de pagini, autorul reueșește să surprindă principalele mutații din interiorul mișcării creștine. Din câte îmi dau seama la o simplă frunzărire, cred că nu i-a scăpat nimic din ce este important. Felul în care leagă informațiile mi se pare genial. Fiecarui fragment îi corespunde celălalt, fiecărui capitol îi răspunde parcă în oglindă, un altul. Avem aici o carte scrisă bine, închegat și curtenitor.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.