Hans Urs von Balthasar în cuvintele lui Alexandru I. Roșu

H

Scriitura lui Hans Urs von Balthasar cunoaște accente picturale și plastice. Nu de puține ori m-am regăsit în postura celui care ar reproduce o pictură exclusiv după descrierea celui ce o privește. Ochiul minții sale pare că e cu totul absorbit de viziunea corurilor celeste, prinse în dans hieratic, ori aceea a ființelor succedându-se în interdependență ontologică, precum un lanț cosmic coborând de la ființă și pierzându-se în negura de la marginea neființei, sau, invers, aceea a jertfei progresiv tot mai spirituale pe care creatura, ierarhizată virgula o aduce Creatorului.

În descrierea succesiunii teoriilor sau a contribuției teologilor epocii patristice, el recurge adesea la metafore din sfera arhitecturii: punți se avântă peste abisuri, unind tărâmuri filosofice eterogene; coloanele școlilor hristologice patristice se unesc în arce pentru a susține noi construcții teologice; turnurile părinților cu viziune domină fronturi hristologice întărite, incapabile să depășească formule consacrate etc.
Evoluția gândirii eșalonată, precum o compoziție muzicală sau o piesă de teatru, de „momente” sau de „motive”, a căror opoziție tinde, nu întâmplător, spre polaritate. 

(Din „Nota traducătorului” semnată de Pr. Alexandru I. Roșu, pentru Liturghia cosmică: lumea în gândirea Sfântului Maxim Mărturisitorul, Doxologia, Iași, 2018, p. 31)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.