Cariera și căsnicia sunt incompatibile?

C

Nu sunt un consumator de mondenități. Frivolitatea știrilor de acest gen mă stânjenește. Pentru că se țes scenarii de tot felul, iar dezinformarea este la ea acasă, ignor tabloidele cu zâmbet. În fond, viața este privată în esența ei, iar lucrurile importante au o consistentă doză personală. Cei care-o tabloidizează își merită soarta, iar cei interesați își merită nivelul.

Dar, atunci când un fapt deja consumat (sau în curs de desfășurare) aduce atingere unui concept, e altceva. În aceste cazuri intervin, elaborez și trag anumite concluzii. Unele evenimente ce ne sunt livrate de mass-media nu sunt altceva decât barometrul societății bolnave în care trăim. La acest capitol se înscrie anunțatul divorț dintre Ștefan Bănică Jr. și Andreea Marin. În strădania de-a fi civilizați, ei au transmis fanilor un fel de comunicat. Pe paginile lor de facebook, vestea că vor divorța – după șapte ani de mariaj – a căzut ca un trăznet. Dar ei, oameni de societate, au aranjat totul. Imediat după anunț, au și plecat într-o (ultimă) vacanță, împreună cu micuța Violeta, în Dubai.

Motivul invocat este ascensiunea profesională. Planurile lor de viitor nu se mai potrivesc, iar carierele diferite cască între ei o prăpastie de netrecut. De fapt nici nu te poți lămuri bine. Pare a fi vorba de o potențială ascensiune în privința carierei unde relația conjugală i-ar încurca. Sunt așa de pătrunși de propriile vocații profesionale încât sunt dispuși la orice sacrificiu. Aceste argumente ne sunt servite lapidar, ca să nu spun pueril. Este ca și cum „auzitorii” ar fi chiar arierați mintal și nu vor citi printre rânduri. Oricum, acestea sunt cuvintele lor, iar eu mă încăpățânez să cred că ne spun adevărul. Am multe rețineri, dar le ignor. Hai să presupunem că asta e piatra de încercare: cariera.

În aceste condiții, merită să ne întrebăm dacă cele două – căsnicia și cariera – pot deveni la un moment dat incompatibile. Cărțile de specialitate atrag atenția presiunii sociale și, implicit, a celei profesionale asupra cuplului. Este înțelept să pleci urechea la sfaturi care te aduc mai aproape de familie și nu invers. Eterna concurență la locul de muncă sau expunerea publică a anumitor persoane pot prejudicia în mod real viața de familie. Cred că nimeni nu se îndoiește de acest lucru. Dar întrebarea mai dureroasă abia acum vine: E normal ca – într-un punct de tensiune – cariera să răpună căsnicia? Dacă se ajunge unoeri aici, de ce nu se dovedește iubirea conjugală mai puternică. Vreau să fiu pozitiv până la capăt și să cred în iubirea cuplului discutat. De ce nu învinge ea?!

Ei bine, eu cred că avem de-a face cu o răsturnare a valorilor. În momentul în care grila de valori este bulversată, fundamentele sunt înlocuite cu altceva. Nici un preț nu este prea mare pentru a-ți salva căsnicia. Am cunoscut cupluri care au fost gata să plătească integral costurile. Doar că aici, din câte se pare, elementul slab al ecuației a învins. O fetiță va pune întrebări tot mai multe și tot mai grele, o familie va încerca să salveze aparențele cât de cât. Pe scurt, cariera este compatibilă cu viața de familie atâta timp cât prima are o valoare funcțională. Câtă vreme ea nu este prioritară, lucrurile merg bine și până la capăt. Când raportul se schimbă, totul se compromite și decade. A învăța din pățaniile altora e un reflex cu adevărat înțelept!

comentarii

  • nu degeaba „Inventorul familiei”, inca nu a inventat o licenta de divort. Da,marea problema este tocmai ca fetita lor,-si din pacate o groaza de copii din lumea”moderna” – face intrebari si primeste ca raspuns minciuni ornate frumos.sa nu uitam ca „cea mai mare minciuna este cea mai aproape de adevar”.
    …si mai este o problema :ca dupa doua trei luni apare de obicei o alta „relatie” compatibila cu cariera.si copiii sufera.suferinte care se vor cicatriza dar nu se vor vindeca niciodata.pricinuite de cei ce i-au adus la viata….

    • Așa este. Dumnezeu a fondat familia, iar planurile Lui pentru această instituție au fost imense. Dacă ar înțelege oamenii să rămână în aceste coordonate…. Doamne ajută!

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.