Alegerile și noua eră

A

Reacționez, ca de obicei, cu întârziere. Nici n-aș putea altfel, dar nici nu aș vrea. Nu urmăresc să ajung în topuri (la accesări mă refer), așa că nu scriu „la cald”. Cred că trebuie să-ți iei timp, să lași ca evenimentele să se decanteze, iar apoi să prinzi sensurile. Deși trăim sub tirania actualității, deși ne place să scriem istoria trăind-o, consider că ar trebui să ne luăm timp. Tumultul ultimelor săptămâni – care a culminat cu 9 decembrie – nu este altceva decât o radiografie îngrijorătoare a societății românești. Țara-pacient  avea și așa un pronostic prost, dar lupta electorală a arătat că e mult mai bolnavă.

Alegerile parlamentare ne-au transmis câteva mesaje. Sunt mesaje ultimative, menite să ne trezască din amorțirea noastră balcanică. Așa cum vom constata, unul este mai îngrijorător decât altul. Se întrepătrund, își corespund și concertează toate într-o simfonie a impertinenței. Gustul amar al majorității românilor nu este altceva decât senzația pe care o încerci când ți se spune că ai slabe șanse de însănătoșire. O boală cumplită numită științific neocomunism, iar popular mârlănie, lovește fără milă în trupul și așa bolnăvicios al României.

Primul mesaj ține de naivitatea alegătorilor. Nu o spun cu dispreț, ci mai degrabă cu compasiune. Tăierile salariale pricinuite de criză au fost folosite elctoral cu multă dibăcie. Apoi, adversitatea față de președinte a fost promovată cu o ură greu de imaginat. Aroganța liderilor useliști a fost mai molipsitoare decât aș fi crezut. Odată găsit țapul ispășitor, propaganda mergea ca pe roate. Tăvălugul unei campanii murdare s-a prăvălit peste o țară și așa plină de griji și de nevoi. Jocul însă a prins. Nu mulți români, dar activi, au intrat în el. Au votat împotriva unui om care oricum iese din spectrul prezidențial, responsabilizând vechea putere pentru toate relele. Dezinformarea întreținută de mass-media a deviat realitatea într-o falsă direcție. Este ca și cum, fără vechea putere, am fi trăit în puf. Dar ei (întotdeauna ceilalți!) ne-au distrus, așa că – democratic – trebuia să-i distrugem și noi, prin vot. Și astfel, fără un program coerent, cu un control feroce al localităților rurale, naivitatea românilor a fost din nou exploatată.

Al doilea mesaj ține de fragilitatea argumentelor. Lupta a avut un caracter primejdios de personal. Ambele alianțe au căzut (în proporții diferite) în aceast primitivism politic. Ideile n-au fost lăsate să lupte, nici argumentele să capete consistență. Logica, eleganța și persuasiunea discursului au rămas doar dulci iluzii ale unui popor ce nu se mai regăsește. Agresivitatea și grobianismul a luat locul bunului simț. Limbajul uselist confirmă o realitate istorică: mesajele scurte și incoerente, dar îndreptate împotriva unui pretins vinovat, au cel mai mare succes. Penibilul a fost la el acasă și, ce e mai trist, parcă ne-am obișnuit cu el. O nouă realitate pare să prindă rădăcini pe aceste plaiuri, dar una a minciunii, a dezinformării și a disprețului. Falsa preocupare pentru cetățean – vândută bine în campanie – nu a fost altceva decât momeala atrăgătoare dar fatală.

Al treilea mesaj ține de apatia majorității. În special în Transilvania dar în general peste tot, majoritatea a amendat degringolada politică prin absență. Scârbiți de josnicia luptei electorale, robiți de credite apăsătoare, românii au stat acasă. Mai votaseră în trecut pentru schimbare și ce-a ieșit au văzut. Decât să o facă sub presiunea ascunsă a liderilor de opinie (ca să spunem elegant), au ales să nu se pronunțe. Dar însăși această atitudine arată cât de bolnavi suntem, civic vorbind. În țările civilizate o astfel de decizie este de neconceput, doar că la noi nu se poate încă vorbi de civilizație. Aici e care pe care, e un fel de junglă în care cel mai tare îl subjugă pe cel mai slab. Cu cât ești mai întreprinzător, cu atât te prinzi în ițele unui sistem corupt și partinic. Totul este politizat, iar locurile pe care ar trebui să le ocupe cei serioși au fost demult arondate. Urmare a acestei stări de fapt, anonimi dubioși sau vedete opulente ne-au intrat în parlament. Nu numai că sunt mulți, dar sunt împestrițați și – o parte din ei – suspectați de ilegalități grave. Se simt stăpâni pe țară, rânjesc pe la televizor și se umflă-n pene, în timp ce mulți (prea mulți) am rămas înmărmuriți în fața spectacolului sumbru.

Ce să mai spunem? Se spun atâtea și în tot felul. Mai putem adăuga doar atât: am intrat într-o nouă eră. După promisiuni stăm bine, după resurse nu prea. Zmeii învingători ne-au promis marea cu sarea și unii încă-i mai cred. Dulce mai poate fi inconștiența uneori. Algoritmul politic i-a înscăunat într-un parlament care trebuia demult înjumătățit, iar poporul se pregătește pentru o nouă cheltuială. Dacă ne-am lua după ei, chiar am crede că noua eră stă să înceapă. Am crede că balaurul a fost învins, iar binele ne surâde la fereastră. Doar că nu-i credem. Chiar așa, nu-i credem. E doar o chestiune de timp și lucrurile se vor degrada amarnic. Oameni goi de substanță dar plini de ei ne vor seca sufletul și așa răvășit. Manipularea abia începe. După ce și-au manipulat alegătorii, se vor folosi diabolic de majoritatea parlamentară și vor lua ce măsuri vor dori. Sunt de neoprit și (culmea!) în cea mai convențională legalitate. Da, dragii mei, o nouă eră începe. Doar că nu e cea așteptată, ci alta. Nu trebuie s-o descriem  pentru că o vom trăi. O alianță ce adună în ea partide ireconciliabile (istoric vorbind) a sosit la pupitru. Atenție maximă!

comentarii

  • Nu sunt de acord: continua aseeasi era …alti actori , aceeasi piesa , scrisa dupa acelasi scenariu de aceeasi scenaristi !Ce mi-este greu sa inteleg…totusi s-a votat un ….fel de referendum in care ” poporul ” spunea clar ca trebuie …injumatatit numarul parlamentarilor insa …azi vad cu stupoare ca acest numar …aproape s-a dublat . Alegatorii n-au fost naivi . Deci nu sunt de acord nici cu asta . Alegatorii au votat , nu pentru PSD sau PNL sau PC , nu pentru Ponta sau Antonescu sau Constantin ci….impotriva lui Basescu si a …mafiei sale portocalii. Ca aceasta mafie asi schimba acum coloarea…pai daca n-ar face-o…n-ar mai fi mafie . Naivitate …sa fim seriosi ! Ce ” alegatorii” n-au avut mijloace de informare ? Ce trebuiau sa se duca neaaparat la altii sa le spuna cum sa voteze si pe cine ?Aaaaaa ca n-au facut-o…asta-i alta treaba. Vom platii cu totii pentru asta iar cei ce au votat aiurea ….se vor trezii ca sint marii…neintelesi , marii dizidenti ai patriei .Nu exisista ireconcibialitate intre ” partide ” daca scopul lor este acelasi . Partidul Comunist s-a aliat cu Social Democratii si a colaborat indeaproape cu ….legionarii……mult timp , pana si-au atins scopurile . Dupa aia….Ce PDSR-ul nu s-a aliat cu social – democratii lui Cunescu , seu cu democrat liberalii lui Roman …atunci cand au avut ceva de castigat ?

    • De fapt, spuneți pe un alt ton același lucru pe care-l cred și eu. Subscriu și apreciez că ați afirmat-o mult mai tranșant decât mine.
      Multe binecuvântări!

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.