Trinitatea lumii moderne

T

Alături de relativism și secularism, individualismul face parte cu siguranță din trinitatea lumii moderne. Recuperând sensul biblic al semnificației persoanei, dar răstălmăcindu-l pentru a se potrivi cu o concepție naturalistă, nebiblică, despre lume și viață, iluminismul a condus lumea occidentală modernă înspre o înțelegere complet individualistă a vieții, iar această concepție nu a fost niciodată mai prevalentă ca acum. Individul este totul, sensul ultim a tot ce există; subordonarea drepturilor individuale binelui comun a devenit noua erezie ce trebuie respinsă cu orice preț. Individul este dumnezeu; preocuparea pentru sine și centralitatea sinelui – cu caracterul lor narcisist – constituie scopul suprem al vieții.

O mică frescă a lumii moderne în cuvintele lui Gordon Fee. Teolog penticostal de marcă, Fee a făcut deja dovada unui comentator avizat al Noului Testament. Citatul de mai sus l-am preluat din lucrarea Pavel, Duhul și poporul lui Dumnezeu, apărută la editura Casa Cărții din Oradea. Apreciem colectivul editorial pentru apariția acestei cărți. Cred că dezbaterea ce-o propune autorul constituie un bun fundament pentru cursurile de pneumatologie. E greu (dacă nu imposibil) să înțelegi cine este și cum acționează Duhul fără a aprofunda epistolele pauline.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.