Ți-au fost credincioși părinții? Biblia ți-a fost prezentată? La biserică te-ai dus? Întrebările identității…

identitate

Părinții tăi, cum au fost ei? Ce ți-au transmis?

Părinții și alți adulți importanți din viața ta au fost credincioși? Dacă da, ți-au oferit ei modelul unei relații pline de iubire cu Isus Hristos sau au avut „o religie” a regulilor, a interdicției și a vinovăției? Dacă e valabilă cea de-a doua parte a întrebării, atunci nu ai beneficiat de o imagine adevărată a felului în care te vede Dumnezeu. Ai crescut, poate, închipuindu-ți-L pe Dumnezeu ca pe un căpcăun plin de pretenții gata să-ți vină de hac în momentul care ai depășit linia. Ai crescut, poate, crezând că iubirea lui Dumnezeu trebuie căștigată. Ai înțeles probabil că valoarea ta se bazează doar pe realizări, și nu pe valoarea intrinsecă pe care o ai în fața lui Dumnezeu.

Biblia ce loc a avut în educația ta? Cum o percepi?

Cât din lumina lui Dumnezeu ai văzut acasă la tine? Era Biblia citită și prețuită de către părinții, bunicii tăi și alte rude apropiate? Ți-au citit din Biblie și din alte materiale legate de Biblie? Țineau ei devoțiuni în care Biblia să fie studiată în profunzime și discutată în așa fel încât să fie ușor de înțeles la nivelul tău de pricepere? S-au discutat într-un cadru mai destins acasă la tine pildele și conceptele biblice? Dacă ai crescut într-un mediu în care Sfânta Scriptură a avut un impact și o punere în practică pozitivă, un însemnat val de lumină s-a revărsat în viața ta. Iar dacă Biblia a fost un lucru străin de viața rudelor tale și de creșterea ta, atunci întunericul a adus confuzia pe care o ai acum despre cine ești în Hristos.

Cum stai cu mersul la biserică? În ce anturaj te învârți?

Ai mers la biserică, copil și adolescent fiind? A fost predicat și oferit ca model adevărul Scripturii în biserica ta? Te-a încurajat familia să participi la evenimente alături de alți creștini de vârsta ta, la școala duminicală, în tabere, cluburi sau alte întâlniri și activități ale tinerilor, toate bazate pe studiul biblic? În cazul în care ai fost cu alți creștini cu scopul de a studia Biblia, ai beneficiat de mai multă lumină dumnezeiască. Dacă Biserica și alte activități de grup nu au făcut parte din creșterea ta, simțul identității proprii poate fi limitat din cauza lipsei de lumină.

(Fragmente din Portret în oglindă,

de Josh McDowell,

Cluj-Napoca: Aqua Forte, 2008, p. 29-30)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.