De ce nu ne cresc bisericile? Posibile răspunsuri…

D

churchgrowth

Carey Nieuwhof este pastor al bisericii Connexus, de fapt un campus eclesial din Toronto și un partener strategic al North Point Community Church. Este un lider informat și harnic, un vorbitor bine cotat în America de Nord (și nu numai) pe probleme de conducere, schimbare, creștere personală și parenting. Datorită experienței adunate în ultimii ani, Nieuwhof scrie mai nou pe subiectul creșterii bisericii. Ultima carte, publicată în 2015, se numește Lasting Impact. Seven Powerful Conversations That Will Help Your Church Grow și identifică mai multe neajunsuri ale liderilor contemporani.

Mi-au atras atenția cele zece motive pentru care nu crește biserica. După cum veți observa, toate gravitează în jurul liderului (pastor/preot), ca principalul responsabil când lucrurile merg „împiedicat”. Le voi enumera cu speranța să ne pună pe gânduri…

 1. Ești în conflict cu cineva;
 2. Ești atașat mai mult de trecut decât de viitor;
 3. Ești inconștient de realitatea înconjurătoare;
 4. Ești concentrat asupra ta;
 5. Ești tributar concepției potrivit căreia cultura este un dușman;
 6. Ești terifiat la gândul că, făcând ceva nou, s-ar putea să eșuezi;
 7. Ești incapabil să iei o decizie esențială;
 8. Ești tentat să vorbești mai mult decât să acționezi;
 9. Ești idealist, adică nu admiți că sunt lucruri de îndreptat în propria biserică;
 10. Ești mult mai axat pe ideea de creștere a bisericii, decât pe relația (personală și colectivă) cu Dumnezeu.

comentarii

 • Pentru ca avem PATRONI DE BISERICI nu PASTORI .Si considera biserica afacerea lor nu se considera pastorul SLUJITORUL NOSTRU, daca ii spui asta il jignesti.
  Liderii buni care ar putea face o schimbare intr-o biserica sunt indepartati si nu sunt lasati sa faca ceva pt cresterea bisericii.

  • N-am nicio îndoială că uneori se întâmplă așa. Totul e să avem grijă să nu generalizăm. Încolo, fiecare va răspunde înaintea lui Domnului, Capul Bisericii.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.