Tărâmul ideilor

T

Așa arată una dintre cele mai expresive sculpturi din Berlin. Pancarta de la bază conține următoarele cuvinte: Germania – Țara ideilor.

Înălțată cu prilejul Campionatului de Fotbal din 2006, impozanta lucrare „suprapune” nu mai puțin de 17 scriitori germani de renume. După cum puteți observa, la bază este Goethe. Se crede că nu întâmplător, deoarece marele gânditor este un simbol național. În vârful sculpturii se află Grass, ales să închidă oarecum acest șir ilustru. Între aceste două nume se pot citi altele, dintre care să-l menționăm pe al marelui reformator Martin Luther.

O idee genială, extrem de sugestivă și plăcută la privit. Cu costuri considerabile și o preocupare la nivelul președinției germane, această lucrare poate fi o lecție de istorie culturală. Modernitatea – cu bunele și relele ei – ni se impune spre analiză. Fiecare titan așezat în brațul de cărți ne ademenește, invitându-ne la introspecție. Nu mă îndoiesc de reușita întregului demers, cum nu mă îndoiesc și de impactul – măcar fotografic – pe care această sculptură o poate avea în ochii privitorilor.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.