Biblia lui Bradin

B

Promotorul mișcării penticostale din România, Gheorghe Bradin, a locuit în comuna Păuliș, județul Arad. În anul 1922, acesta s-a rugat pentru vindecarea soției sale grav bolnavă și tot în acest timp a trimis o scrisoare în SUA (la o adresă găsită într-o harfă de cântări). Primește răspuns de la un frate pe nume Budeanu, corespondează cu acesta și – în același an – la 10 septembrie deschide prima biserică penticostală. La finele anului 1923, această comunitate avea 30 de membri.

Biblia din imagine a fost găsită în casa lui Bradin. Tot în acel spațiu funcționase ani buni și biserica. E posibil să fie Biblia ce-o folosea pionierul mișcării penticostale sau a unuia dintre membrii familiei. Fiind criză de Biblii la acea vreme, e greu totuși de crezut că aveau mai multe. Iar dacă supoziția noastră e validă, înseamnă că în urmă cu 100 de ani, din această Biblie se hrănea spritual fratel Bradin și tot din ea le predica și altora. O Biblie încărcată cu multă semnificație și care spune, în felul ei, despre istoria penticostalismului românesc.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.