Puterea unei imagini (1)

P

America_LatinaIată una dintre cele mai sugestive fotografii în ceea ce privește contrastul dintre bogăție și sărăcie. Avem aici un instantaneu dintr-un oraș important al Americii Latine, o parte a lumii în care discrepanța dintre cei avuți și muritorii de foame e în toi.

Obiectivul aparatului de fotografiat ne dezvăluie o realitate dureroasă. Unii huzuresc și devin insensibili, alții îndură și se resemnează. Sigur, nu vrem să generalizăm. Nu sunt toți bogații la fel, iar bogăția în sine nu reprezintă o problemă (nici măcar în Biblie). Totuși, nu putem să trecem indiferenți prin fața unei asemenea provocări. Ținuta impecabilă a celor doi oameni de afaceri face contrastează izbitor cu zdrențele celor dintre cartoane.

Fiecare își are lumea lui. Autismul social în care se înveșmântează bogații pare mai vinovat în această ipostază. Dar și alienarea nefericită a celor rămași mult în urmă, nespălați și flămânzi, uimește la fel de mult. Însă, ar fi grozav dacă am putea trece dincolo de simpla indignare. Această imagine ar trebui să ne furnizeze un fel de a fi și nu doar o dreaptă judecată. Pe săraci îi avem mereu în preajmă – cum bine ne spunea Mântuitorul – deci e important cum ne raportăm. Fie ca atmosfera încă proaspătă a sărbătorilor să nu pălească în inimile noastre primejdios de schimbătoare!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.