Cum se mergea cândva la mare…

C

Fotografia redă frenezia de la malul mării, cândva în perioada interbelică. Încă se păstra trend-ul începutului de secol (XX), iar ținutele sunt aproape la fel ca pe stradă, la promenadă. Copiii se bucurau de cea mai mare libertate, am putea spune. Zglobii și fericiți, micuții se putea bălăci în apă sau puteau face castele de nisip.

Părinții (și eventual bunicii) sunt mult mai sobri. Pălăriile sunt la putere, atât la bărbați cât și la femei. Fustele (sau rochiile) lungi, până la glezne, marchează oarecum contrastul cu efervescența estivală. Adulții par mai degrabă niște observatori atenți, dar zâmbitori. Privind fotografia în ansamblul ei, te poți gândi că marea era doar a copiilor. Părinții par a fi doar niște spectatori candizi.

De atunci lucrurile s-au schimbat mult. În vremea noastră, pe malul mărilor Europei peisajul este altul. Pudoarea este demult considerată un handicap, iar a te rușina de propriul corp pare o slăbiciune. Tocmai de aceea tendința despuierii atinge cote alarmante de vulgaritate. Constrângerile exterioare (atunci când există) par nepuncioase, iar singura normă pare a fi decența. De altfel, decența (a fi cuviincios) este și norma Scripturii, în orice ipostază. Și totuși, în comparație cu spectacolul de snobism și exhibiționism al timpurilor noastre, imaginea alăturată pare preferabilă. Nu știu… doar că decența ar trebui să facă regula!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.