Provocarea urbanității

P

Dumnezeu îndreaptă oamenii spre orașe pentru a ne da posibilitatea să ajungem la ei mai repede. În toată lumea, satele stagnează sau sunt pe cale de dispariție, din cauză că primii care suferă în caz de foamete sunt sătenii. Perspectiva orașului, care oferă hrană suficientă, educație, servicii medicale și posibilitatea de a avea o slujbă, îi atrage pe tineri și pe cei ambițioși. Orașele sunt gata pentru secerișul spiritual. Timpul cel mai potrivit este acum. De ce? În primii zece până la cincisprezece ani de la sosirea lor, noii locuitori ai orașului sunt mai sensibili la Evanghelie. Mai mult ca oricând în istoria acestei planete, acum este timpul hotărțt de Dumnezeu pentru lucrarea spirituală și pentru rugăciune. Rugăciunea este singura cale potrivită pentru a ne multiplica rapid eforturile în vederea secerișului pe care-l dorește Dumnezeu.

Iată o analiză interesantă, ieșită oarecum din cadrul obișnuit. Îi aparține lui Wesley L. Duewel și este inserată în cartea Tu poți schimba lumea prin rugăciune. Publicat de editura Cartea Creștină, volumul este cu adevărat motivator. Apreciez cu entuziasm felul în care W.L. Duewel alege să trateze subiectul. Spre deosebire de alte (multe) cărți, aici nu suntem dădăciți până la epuizare. Într-o manieră inteligentă, autorul ne prezintă mai degrabă realitatea spirituală în care trăim, provocările momentului, lăsându-ne apoi să decidem în consecință.

Deși urbanitatea esteanalizată sub aspect sociologic, nu m-am gândit că acesta este și ogorul propice pe care ni-l întinde Dumnezeu. Ar fi trebuit probabil să-mi aduc aminte de viziunea lui Pavel. Buchetul de biserici din Asia Mică erau de fapt în orașe. Apoi, fiecare oraș trebuia să devină un centru de misiune pentru întreaga regiune. Să ne ajute Dumnezeu să fructificăm oportunitățile (urbane sau rurale) pe care El ni le oferă.

comentariu

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.