Printre prințese, îngeri și zeci de animale

P

Aflăm din Cotidianul.ro despre o expoziție de proporții. Casa de editură barceloneză Moleiro, reproduce identitatea unor capodobere ale celor mai ilustre biblioteci. Astfel, cele mai prețioase din Europa ar putea fi expuse în facsimil. Aceste capodopere miniaturale, imagini cu caracter didactico-religios, au avut la finele Evului Mediu o importanță deosebită. Într-o vreme când analfabetismul atingea cote îngrijorătoare, a citi istoria și chiar Biblia în imagini, era un mare câștig.

Iată mai jos câteva reproduceri. Realizate într-un cadru bine definit și printr-un cromatism viu, ele au avut un rol educativ. Le putem înțelege ca pe niște invitații adresate minții și inimii, ca pe o cale primară de meditație.

Avem aici Biblia de la Saint Louis care conține scene vii ale narațiunilor scripturale. Următoarea imagine redă Biblia de la Napoli, extrem de îndrăgită în Evul Mediu.

Cred că această acțiune de anvergură merită salutată. Este o rodnică întoarcere în timp, o privire peste umăr înspre timpuri demult apuse. Imaginea și cuvântul s-au înmănunchiat atunci într-o formă unică și plină de sens. Azi, din nou, suntem expuși unei tiranii a imaginilor. Mintea noastră este structurată pe imagine, iar cuvintele nu sunt decât abstractizări necesare. Probabil că o comaparație între cele două lumi ar fi binevenite. Forța cu care aceste picturi ne confiscă și ne duc în lumea lor ar trebui să dea de gândit multor corifei ai imagisticii contemporane.

 

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.