Aflăm din Cotidianul.ro despre o expoziție de proporții. Casa de editură barceloneză Moleiro, reproduce identitatea unor capodobere ale celor mai ilustre biblioteci. Astfel, cele mai prețioase din Europa ar putea fi expuse în facsimil. Aceste capodopere miniaturale, imagini cu caracter didactico-religios, au avut la finele Evului Mediu o importanță deosebită. Într-o vreme când analfabetismul atingea cote îngrijorătoare, a citi istoria și chiar Biblia în imagini, era un mare câștig.
Iată mai jos câteva reproduceri. Realizate într-un cadru bine definit și printr-un cromatism viu, ele au avut un rol educativ. Le putem înțelege ca pe niște invitații adresate minții și inimii, ca pe o cale primară de meditație.
Avem aici Biblia de la Saint Louis care conține scene vii ale narațiunilor scripturale. Următoarea imagine redă Biblia de la Napoli, extrem de îndrăgită în Evul Mediu.
Cred că această acțiune de anvergură merită salutată. Este o rodnică întoarcere în timp, o privire peste umăr înspre timpuri demult apuse. Imaginea și cuvântul s-au înmănunchiat atunci într-o formă unică și plină de sens. Azi, din nou, suntem expuși unei tiranii a imaginilor. Mintea noastră este structurată pe imagine, iar cuvintele nu sunt decât abstractizări necesare. Probabil că o comaparație între cele două lumi ar fi binevenite. Forța cu care aceste picturi ne confiscă și ne duc în lumea lor ar trebui să dea de gândit multor corifei ai imagisticii contemporane.