O reformă pentru secolul XXI

O

William Beckham a fost unul dintre cei mai mari gânditori episcopalieni ai secolului trecut. Deși se stinge din viață în 2005, în ajunul Crăciunului, Beckham a marcat cu prisosință a doua jumătate a secolului XX. A fost episcop în Biserica Episcopaliană din Carolina de Sud, încă din 1979, slujind în acest oficiu până în 1994.

A dovedit de-a lungul anilor de slujire mult devotament și competență (a fost ordinat în 1955). Spirit cutezător și vizionar, Beckham a reprezentat un punct de reper pentru teologia contemporană, dar și un model de slujire. Nu s-a sfiit niciodată să proclame adevărul, deși a făcut-o cu o gentilețe părintească. Predicile lui erau savurate de mulți ascultători, iar intervențiile lui în spațiul public erau întotdeauna binevenite. Cam în aceeași sferă se include și celebra sa carte: The Second Reformation, publicată în 1995.

Devenită clasică încă de la finele secolului trecut, lucrarea menționată a ajuns pe mesele multor slujitori dar și studenți de la teologie. Degrabă a intrat ca și material bibliografic la cursuri de ecleziologie, dar nu numai. Cred că mulți membrii de rând ai diferitelor confesiuni creștine au citit-o cu nesaț. Scrisă bine din toate punctele de vedere, cartea este reconfortantă și atrăgătoare.

Când Biserica s-a mutat din case în catedrale, o succesiune de paradigme au fost inversate. O comparație între înainte și după ar fi binevenită. Să-l urmărim pe autor…

  • închinarea n-a mai fost participare, ci observare;
  • creșterea n-a mai fost multiplicare, ci adăugare;
  • ucenicizarea n-a mai fost pregătire pe teren, ci pregătire în sala de clasă;
  • viața trupului nu a mai avut un specific al ei, ci a devenit simplă apartenență la o instituție;
  • îmbrăcarea cu putere a rămas, dar nu cu puterea lui Dumnezeu, ci cu cea a omului;
  • clădirile și-au pierdut dimensiunea funcțională, în favoarea celor de locuri sacre de întâlnire;
  • cei care studiau Biblia nu mai erau și împlinitori ai Cuvântului, ci doar ascultători ai lui;
  • responsabilitatea creșterii copiilor a trecut de la părinți la biserică;
  • evanghelizarea nu s-a mai făcut pe strcturi de mergeți, ci pe aceea de veniți;
  • apartenența la o biserică a mai încetat să mai însemne producere, ci a devenit consumare;
  • conducerea a încetat să mai fie făcută de slujitori chemați, cu daruri pentru aceasta, locul lor fiind luat de lideri de profesie.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.