Neoprotestantismul (varianta W. J. Abraham)

N

Sincer, m-a pus pe gânduri. La prima lectură am fost realmente surprins, apoi am încercat să mă pun în pielea autorului. Este vorba de episcopalianul William J. Abraham, iar analiza vizează neoprotestantismul american.

Diagnosticul ce-l pune mai jos transcede spațiul american și poate suscita opinii oriunde ne-am afla:

Pietismul, metodismul, și penticostalismul reprezintă o lume subterană de protest care a căutat să revină la o viziune soteriologică a Scripturilor. Nesatisfăcuți cu o abordare pur congnitivă a credinței creștine, locuitorii ei au cercetat Scripturile pentru mântuire și o vreme au avut parte de un succes remarcabil ca agenți de evanghelizare. Începând ca mișcări de pietate ivite drept căutări ale vieții Duhului, ele au devenit însă repede instituții ecleziale constituite de diverse componente ale moștenirii canonice a Bisericii. Au instituit sacramente, crezuri, forme de supraveghere și autoritate și propriul lor echivalent de drept canonic. Invariabil s-au mișcat în direcția unei concepții protestante complete despre Scriptură și categoriile ei epistemice, chiar dacă adesea aceasta încălca incomod și intenția lor inițială. Pe măsură ce s-au maturizat, odată cu anii, au fost atrase spre adoptarea strategiilor epistemologice dominante ale fraților lor mai mari din familia creștină. Drept urmare, ele au devenit, ironic, strămoașe ale protestantismului liberal, sucombând constant în fața ispitelor acestuia.

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.