Născută prea târziu

N

Multe mai auzi… Tânăra din imagine este din Anglia, are 10 ani și, după zeci de investigații, este alergică la aproape toate lucrurile.

Nu e o glumă. Medicii au rămas stupefiați să constate că fetința nu suportă nici măcar săpunul sau șamponul. Organismul ei are o reacție violentă față de cosmetice și chiar față de multe alimente. Praful, polenul, pixurile, jucăriile, monedele și chiar tastele de la computer îi sunt aproape fatale.

Concluzia: ar fi avut infinit mai puține probleme dacă s-ar fi născut cu 100 de ani în urmă. Nu se poate adapta la secolul XXI. Organic vorbind, este prea mult pentru drăguța copilă din imagine.

Și totuși… sunt multe alte forme de inadaptare. Câti dintre români nu își doresc înapoi în interbelic…. sau poate chiar mai înapoi?! Nikolai Berdiaev se vedea chiar în Evul Mediu (aluzie la tratatul Pentru un alt Ev Mediu). Unii, sătui de atâta tehnologie, visează nostalgic la lumânare, toc cu cerneală și moară cu roată (era să zic Noroc).

Până la urmă nici nu știi cum e mai bine. Poate că în fața unei lumi întoarsă pe dos chiar ar trebui să nu ne simțim prea confortabil. Conformismul este primejdios. Poate chiar ar trebui să trăim în societate fără să avem așteptări de la ea. Ba mai mult, cred că ar trebui să o influențăm pozitiv. Dacă vom reuși să răspândim valorile Bibliei și ale creștinismului, cred că numărul visătorilor va scădea și numărul vizionarilor va crește. Mult spor, așadar!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.