„Lasă, Clara, lasă…”

L

Replica de mai jos e „culeasă” din romanul autobiografic Trei ceasuri în iad, de Antonie Plămădeală. Publicat în anul 1970 și aflat acum la cea de-a patra ediție (Sophia, București, 2013), acest testament literar continuă să impresioneze și să educe. Clara, medic de profesie, este o logodnică îndoliat după ce-și îngropase logodnicul (pe Adam), iar doamna Adam este mama neconsolată a acestei minunății de băiat („sinteza biologică a unui întreg șir de generații de strămoși”). Potențiala noră se îngrijorează pentru mama lui Anton și… dar mai bine să-l lăsăm pe autor:

Anton lăsase în urmă și o logodnică, Clara, care, doctoriță fiind, își dăduse toată silința s-o elibereze de ceea ce putea deveni un sindrom obsesiv, cu urmări nefaste, dar și demersurile ei fură sistematic refuzate.

– Sindrom obsesiv! Atâta pricepeți voi. Pentru voi, totul are un nume, și, dacă are un nume, e maladie. Urmează tratamentul. Lasă, Clara, lasă… Sunt încăperi în care nici preotul, nici medicul n-au dreptul să intre. Ar deranja. Tu încă nu poți înțelege asta. Și mai ești și medic, puțin deformată de proaspetele tale cunoștințe despre om! Ar fi bine să nu înțelegi niciodată, dar tare mă tem că cel puțin o dată ne e dat tuturor să înțelegem! Și ce mai rămâne din noi când înțelegem?! Lasă, nu sunt bolnavă și nici n-o să mă îmbolnăvesc. E altceva…

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.