JOI – ziua pivotală

J

John Steinbeck are un roman intitulat Joia dulce. Titlul este, desigur, o metaforă pentru acțiunea mult mai extinsă a romanului, dar îl putem lua ca și punct de plecare pentru micul nostru eseu. Probabil este o legătură între această expresie și o zicală românească. Aceasta din urmă spune că cine se naște joi e cu noroc și e neguțător de boi.

Douglas Adams se plângea cândva: Trebuie să fie joi. Niciodată nu am suportat zilele de joi. Nu ni se explică de ce, doar atitudinea în sine. Sau, ca să revenim pe plaiuri mioritice, să ni-l amintim pe Ion Creangă cu-ale lui destăinuiri: Să nu credeți că nu mi-am ținut cuvântul, de joi până mai de-apoi… Și iată cum părerile sunt împărțite, dar suculente.

Ziua de joi stă, asemenea unui pisc, în mijlocul săptămânii întregi. Numărăm desigur și sâmbăta și duminica. Mentalul popular a receptat-o mereu ca de bun augur, ca o zi plină și rodnică. E pivotul săptămânii, e ziua când te poți uita înspre trecutul recent, dar poți privi și spre weekend-ul ce te așteaptă.

În mediul evanghelic este ziua predilectă a slujbei de peste săptămână. E ziua în care se resimte surmenajul, e ziua care face trecerea înspre partea a doua a săptămânii. Cred că am putea-o folosi și pentru un mic bilanț. Bine-am face de-am privi spre ce am realizat și am încerca să răscumpărăm vremea. Poate e ziua când ar trebui să fim mai chibzuiți, mai bine orientați. Nu-i așa?!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.