Jane Austen: un destin

J

Se împlinesc azi 235 de ani de la nașterea lui Jane Austen. Dacă și Google are grijă să nu uităm, e de bine. O scurtă biografie poate fi lecturată AICI, una amplă AICI.

Paul Johnson îi face în volumul Creatorii (ed. Libertas) un adevărat elogiu. Deși nerecunoscută îndeajuns de-a lungul vieții, Austen a devenit o romancieră extrem de apreciată după. Romanele ei – nu prea multe la număr – au reprezentat o veritabilă schimbare de registru. Neobișnuit la acea vreme, o femeie reușește să scrie și să publice. Înainte de a fi un succes literar, avem de-a face cu o înfrângere a preconcepțiilor. Johnson subliniează cu multă finețe aceste aspecte.

Reprezentând cu succes perioada romantică pre-victoriană, Austen a avut o viziune complexă și realistă asupra vieții. Mai mult, autoarea a redat cu fidelitate viața interioară a femeii. Este vorba de acel labirint feminin în care Jane pătrunde cu dezinvoltură. Dragoste și rațiune, Mândrie și prejudecată sau Emma nu sunt altceva decât ipostazieri ale eternului feminin.

Se stinge din viață prea devreme: la abia 41 de ani. Nu poți să nu te gândești la ce (și cât) ar mai fi scris dacă i-ar mai fi fost rânduiți alți 41. Câteva citate din scrierile ei ne-ar putea face bine. Așa, ca de aducere aminte:

Niciun farmec nu e mai mare decât delicatețea sufletească. (din Emma)

Un fel de a fi poate să pună în valoare niște trăsături frumoase, dar nu poate nicidecum să schimbe unele evidente. (din Persuasiune)

Gândește-te la trecut numai în măsura în care amintirea lui îți aduce bucurie. (din Mândrie și prejudecată)Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.