Isus și Statuia Libertății

I

Ce vedeți în fotografie e un soi de icoană… laicizată. Se găsește în Rio de Janeiro și-L reprezintă pe Isus culcat pe un pat, ținând la piept Statuia Libertății. Controversata sculptură a iscat o grămadă de discuții pro și contra. Cei mai bisericoși au avut un frison puternic văzându-L pe Isus într-o asemenea ipostază, cei mai puțin atașați de concepte au privit-o zâmbind. Faptul că și unii și alții au luat o anumită poziție este, totuși interesant. Să mai adăugăm că Isus – deși este culcat pe un pat – își ține brațele larg deschise, cum le-a ținut pe cruce.

Dincolo de posibila ei valoare artistică, sculptura este însă deplasată. Asocierea între cele două personaje – unul real, celălalt simbolic – mi se pare nereușită. Felul în care sunt așezate conduce mai degrabă spre o relație conjugală între cei doi, extrem de intimă. Puternic accentuată, tandrețea unei asemenea reprezentări este la limita blasfemiei. Dar, pe cale de consecință, ne putem aștepta la tot felul de găselnițe de felul acesta în viitor. Isus devine, încet-încet, pretextul unei elucubrații artistice mai mult sau mai puțin reușite. Ce trist!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.