Gândul de duminică (32)

G

Citirea Bibliei începe, mai mereu, în luna ianuarie. Iubitorii textului sacru își reînnoiesc angajamentele și-l explorează capitol după capitol. Nu știu cât timp avem de meditație, cât reușim să-l asimilăm și să ni-l asumăm faptic, dar faptul că ne imersăm în text e formidabil. E un mod de a face cunoștință cu evenimentele, personajele și conceptele. E o provocare în strădania noastră zilnică de-al cunoaște mai bine pe Dumnezeu. Așadar, acum când încă efervescența începtului de an e în floare, vă doresc mult spor și perseverență.

Lecturând, la rându-mi, primele capitole ale Genesei, observ – mai mult ca altădată – un Dumnezeu în căutarea omului. După ce-l crează și-l așează în Grădină, după ce omul buctează definitiv prin Cădere, Dumnezeu continuă să-l caute. Mă înduioșează faptul că El, Creatorul și Suveranul, vine la întâlnire. Adam și Eva dispăruseră, se ascundeau printre copacii grădinii, însă Dumnezeu e perseverent. Ca un tată îndurerat, „aleargă” și-l strigă pe om cu un glas deopotrivă îngrijorat și autoritar. Deși cunoștea toate lucrurile pentru că, nu-i așa, nimeni nu se poate ascunde de El, Domnul Dumnezeu întreabă: Unde ești? Deși știa bine ce-a făcut, deși văzuse întreaga scenă a Căderii, Domnul întreabă: Ce-ai făcut? Și, ca o consecință imediată a păcatului, îi adresează omului una dintre cele mai filozofice dintre întrebări:  Cine ți-a spus că ești gol?

Într-o manieră interogativă, Dumnezeu este în căutarea omului fugar, trist și apăsat. Soarta lui va deveni o prioritate pentru Creator. Nu-i va fi indiferent, ci va pune în aplicare un plan uriaș care-și va găsi împlinirea în Hristos. Ca un îndrăgostit ce-și caută iubita cu o frenezie greu de descris, Domnul Dumnezeu vrea să-i vorbească omului. Vorbindu-i vrea să-l ajute și, ajutându-l, vrea să-l mântuire.

Fie ca-n anul acesta să fim mai atenți la iubirea ce ne-o arată. Să-i răspundem cu entuziasm și responsabilitate, să încercăm a fi utili Împărăției Sale pe pământ. Cei care oscilează în această relație suntem noi, niciodată El. Consecvența și puterea Lui ne vor uimi în fiecare zi, ne vor copleși pe deplin.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.